avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... procedura incetare suspendare CIM inainte de termen
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

procedura incetare suspendare CIM inainte de termen

Buna ziua.
Un angajat aflat in concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 1 an (adica pana in 24 aprilie 2012) doreste sa revina la munca mai devreme, de pe 15 martie 2012.
Care este baza legala ce stabileste conditiile in care respectivul angajat poate reveni mai repede la lucru si care este procedura de revenire?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:19, 12 Martie 2012
Nu cred ca este o procedura anume. Codul muncii prevede doar suspendarea:
ART. 51
(1) Contractul individual de muncã poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în urmãtoarele situaţii:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la împlinirea vârstei de 3 ani;


Intrucat OUG nr.111/2010 prevede la art.7 posibilitatea reluarii activitatii inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, atunci este legal ca suspendarea CIM sa inceteze mai repede decat data convenita initial, bineinteles daca angajatorul are posibilitatea sa accepte acest lucru.

In primul rand angajatul trebuie sa faca o cerere scrisa catre angajator pentru incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii.
Daca angajatorul este de acord, emite o decizie de reluare a activitatii de catre angajat, iar acesta incepe munca de la data convenita in cererea aprobata. Ulterior, angajatul are dreptul sa-si depuna la primarie dosarul pentru obtinerea stimulentului de insertie. Acest dosar cuprinde obligatoriu dovada realizarii de venituri impozabile.

OUG nr.111/2010:
ART. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptãţite sã beneficieze de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunarã prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) [concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la un an, precum şi de o indemnizaţie lunarã] obţin venituri supuse impozitului prevãzute la art. 3, înainte de împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an, au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 lei pentru perioada rãmasã pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani.
(2) Stimulentul de inserţie prevãzut la alin. (1) se acordã şi persoanelor beneficiare prevãzute la art. 2 alin. (4) [copilul cu handicap], oricând, pe toatã perioada.
(3) Persoanele prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b) [concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunarã] nu beneficiazã de stimulentul prevãzut la alin. (1).
(4) În cazul persoanelor care beneficiazã de indemnizaţia lunarã şi solicitã dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendã.
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
ana-cer, moderator
@ b]Andrei Gica

Nu exista o astfel de prevedere ... in acest sens, salariatul depune o cerere de reluare a activitatii incepand cu data de ......, in baza acestei cereri angajatorul va emite decizia de incetare a suspendarii si de reluare a activitatii ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie sara-alina sara-alina Buna seara.Fetita mea implineste 2ani pe 02.08.2015,am ales sa stau 2ani CCC, as vrea sa ma intorc la munca mai devreme,si as vrea sa stiu daca se mai acorda ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil eueucami eueucami Am si eu o intrebareȘdin mai 2011 sotul meu a intrat in concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani.Daca se angajeaza mai devreme de 2 ani ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie corinalu corinalu Buna seara, sunt in concediu de crestere a copilului pana la varsta de un an. As dori sa stiu daca in cazul in care solicit in continuare concediu fara plata ... (vezi toată discuția)