avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie de crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie de crestere copil

Am si eu o intrebareȘdin mai 2011 sotul meu a intrat in concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani.Daca se angajeaza mai devreme de 2 ani dar la alta firma mai primeste ceva in afara de salariu?vreun stimulent de insertie ceva?sau trebuie sa revina la aceeasi firma?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:50, 22 Aprilie 2012
Sotul nu are dreptul la stimulent de insertie daca reia activitatea profesionala mai repede de terminarea CCC. Daca ar fi ales CCC pana la varsta de 1 an a copilului, ar fi primit.
La terminarea CCC, sotul ar trebui sa revina la fostul loc de munca, depunand acolo cererea de reluare a activitatii. Daca doreste sa schimbe angajatorul, poate face cerere de incetare CIM cu aceeasi data de revenire. Acest lucru este necesar pentru ca el are CIM suspendat la angajator si ar fi bine sa faca incetarea acestuia conform legii.


OUG nr. 111/2010:
ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitãţi independente, venituri din activitãţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de urmãtoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la un an, precum şi de o indemnizaţie lunarã;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunarã.

ART. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptãţite sã beneficieze de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunarã prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) obţin venituri supuse impozitului prevãzute la art. 3, înainte de împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an, au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 lei pentru perioada rãmasã pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani.
(2) Stimulentul de inserţie prevãzut la alin. (1) se acordã şi persoanelor beneficiare prevãzute la art. 2 alin. (4), oricând, pe toatã perioada.
(3) Persoanele prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiazã de stimulentul prevãzut la alin. (1).
(4) În cazul persoanelor care beneficiazã de indemnizaţia lunarã şi solicitã dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendã.
eueucami

In acest caz, sotul dvs paote cumula indemnizatia pentru CCC cu veniturile realizate dar numai dupa ce copilul a implinit varsta de un an ...

Acedst lucru rezulta, din interpretarea art.16 alin.2 din OUG nr.111/2010 :
art.16 2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin.
(5) şi (6) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
....
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an,respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
....


Asadar, sotul dvs poate inceta raportul de munca la prmul angajator si poate incheia un nou c.i.m. la alt angajator. .. dar pentru a cumula indemnizatia cu salariul conditia este ca, copilul saimplineasca varsta de 1 an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare stimulent de insertie casandralin casandralin am optat pentru CCC timp de doi ani ( am nasc e 03.03.2013 si teoretic voi sta in CCC pana pe 03.02.2015). Am inteles de o colega ca s-a modificat legislatia ... (vezi toată discuția)
Dreptul la stimulent insertie 500 de lei gabrielavoinea gabrielavoinea Buna ziua! Am nascut in februarie 2012, lucrand in invatamant si nefiind cadru didactic titular la vremea aceea, am optat pentru CCC de 2 ani. Dar s-a ivit ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie julia2 julia2 Buna ziua, Copilul meu implineste 1 an pe 04.07.2013,beneficiez de stimulent daca imi reiau activitatea pe 25.06.2013?( am optat pentru CCC de 2 an ... (vezi toată discuția)