avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... violarea intimitatii proprietatii private
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

violarea intimitatii proprietatii private

Detin o casa proprietate privata al carei teren se invecineaza pe una din laturi cu alt teren pe care exista un depozit de cherestea( punct de lucru aproximativ 0,50 m . Pentru a nu fi deranjati am ridicat un gard din placi de beton cu inaltimea de 2,20 m.Distanta la care e depozitata cheresteaua este de aproximativ 0,50 m, uneori si mai putin. Problema mea este insa alta : au inceput sa depoziteze cheresteaua peste nivelul gardului si muncitorii circula pe ea ca pe o platforma, sunt ca niste maimute pe care eu le vad zilnic . Nu cred ca este normal ca eu in curtea mea sa vad zilnic de dimineata pana seara oameni si ei sa ma vada pe mine, cainele meu sa latre si sa fie o adevarata nebunie.Am rugat patronii sa lase loc si sa se circule pe pamant, eu asa vad ca ar fi normal , dar mi-au raspuns ca in afara de spatiul pe care trebuie sa-l lase fata de gard altceva nu-i mai intereseaza. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, poate exista stipulat ceva intr-o lege care sa ma ajute.Va multumesc.
In opinia mea, ati putea uza de prevederile art. 80, lit . f din Noul Cod civil , care se refera la ,,tinerea sub observatie a vietii private, prin orice mijoace,,. Mie mi se pare ca acesta ar fi unul dintre mijloacele prin care se aduce atingere vietii dvs. private.Spuneti-le ca exista cai legale prin care li poate impune sa va respecte intimitatea in curtea dvs. si ca veti apela la instanta daca nu doresc de buna voie sa isi schimbe modul de asezare a materialelor, astfel incat sa nu mai depaseasca inaltimea gardului dvs.
legally_aid a scris:

In opinia mea, ati putea uza de prevederile art. 80, lit . f din Noul Cod civil , care se refera la ,,tinerea sub observatie a vietii private, prin orice mijoace,,. Mie mi se pare ca acesta ar fi unul dintre mijloacele prin care se aduce atingere vietii dvs. private.Spuneti-le ca exista cai legale prin care li poate impune sa va respecte intimitatea in curtea dvs. si ca veti apela la instanta daca nu doresc de buna voie sa isi schimbe modul de asezare a materialelor, astfel incat sa nu mai depaseasca inaltimea gardului dvs.


va inteleg perfect, pentru ce si eu sunt in aceeasi situatie, numai ca eu in curtea mea sunt vazuta si studiata din trei parti:
- de pe latura din spate, unde un vecin are o vila inalta, terenul e in panta si se vede tot in curtea mea de la ferestrele sale ( dar a lasat distanta fata de gard de aprox 2m, insa inaltimea la care sunt asezate ferstrele ii permite sa vada tot),
- apoi sunt vazuta de pe partea laterala staga, de vecina care si a facut vila pe hat, cu 3 ferstre in curtea mea (uneori fumeaza la geam, isi pune oalele cu mancare pe ferastra si se uita ca la teatru), situatia asta fiind mai grava decat prima, deoarece are ferstrele chiar in fata usii mele si a ferestrelor mele ( distanta din casa mea pana in vila ei e de 3m, insa casa ei e pe hotar),
- maii sunt vazuta de pe latura din dreapta de vecinii dintr u bloc, dar blocul respectiv e distanta de aprox 20 m, asa ca acolo ma deranjeaza mai putin (desi e de 4 etaje).
Va intreb si eu ce i de facut??
Cat de inalte pot face gardurile? macar in spate as vrea sa le fac aprox de 5m, iar pe lateral as vrea sa mi construiesc o camera pana in peretelei ca sa i acopar geamurile.
Ce ma sfatuiti?
sau e mi simplu sa vand si sa plec? ... am cumparat acum 3 ani...

Digur ca una dintre alternative ar fi sa vindeti, pentru ca , oricat ati inalta gardul, nu aveti cum sa va bucurati de o intimitate deplina.Insa pentru acele constructii la care va ganditi va trebui sa obtineti autorizatie de constructie, pe baza unui proiect, si nu am idee in ce masura veti primi aprobari.Iar acelor vecini, care sunt acolo de cine stie cand , nu cred le puteti impune sa nu mai stea pe geam, sa-si astupe ferestrele sau sa le inlocuiasca cu ferestre doar pentru lumina sau alte solutii .
Si eu va inteleg perfect, la randu-mi , pentru ca stiu cum este cu vecini care se zgaiesc toata ziua la tine cand te afli pe terasa, nu au limite si, te determina sa stai camuflat in interior ( eu am un restaurant alaturi si cand ies din bloc sau pe terasa, stau aliniati angajatii si angaatele si uita fix de-ti vine sa-i injuri ) .
Cu privire la limita pana la care poate fi inaltat gardul, parca in Legea 2/1968 , republicata se spunea ca gardul poate fi inaltat pana la cel putin 2 m, sau dupa cum era obiceiul locului, dupa reguli particulare( in fine , o lege care sper sa mai fie in vigoare) .
In noul Cod civil gasiti reglementarea cu privire la despartiturile comune ( art. 660-666) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta minima legala intre hotar si peretele casei cristian_64 cristian_64 Vreau sa construiesc o casa si datorita topometriei terenului (un clin intre doua strazi) trebuie sa ma apropii cat de mult pot cu constructia noua de hotarul ... (vezi toată discuția)
Limită construcție casă. e legal ca vecinul să aibă 3-4 geamuri cu vedere în curtea mea? laurentiuu laurentiuu Am cumparat un teren pe care vreau sa construiesc o casa. Casa vecinului este la aprox 1m fata de gardul ce ne desparte si are pe partea cu mine 3-4 geamuri. ... (vezi toată discuția)
Geamuri in spatele casei andreeaned andreeaned As dori sa contruiesc la o inaltime de 1.9 geamuri in spatele casei. Distanta dintre fundatia casei si gardul vecinului e de 60 cm. Spatele casei mele da in ... (vezi toată discuția)