avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor

Buna ziua!
Va rog sa~mi spuneti daca sotia supravietuitoare a sotului,nascut la data de09.07.1957.,care a lucrat 13 ani serviciu civil si apoi 21 de ani cadru militar[M.A.I.,criminalistica],pana in anul 2002 cand a fost pensionat de boala si decedat la data de 22.08.2011.,beneficiaza de pensie de urmas?
Va rog sa~mi spuneti daca se pot cumula dosarele civil si militar,
ce acte sunt necesare la dosar si de la ce data poate beneficia de aceasta pensie?
Mentionez ca sotia este casnica si nu are nici un venit.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valentin Mester , utilizator 20:47, 12 Martie 2012
Daca sotia indeplineste varsta de pensionare pt.limita de varsta.Legea 263/Art. 85. - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie deurmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard depensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani,dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenitsoţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmaș Roxanavlad8p Roxanavlad8p Dacă am fost căsătorită de două ori cu același soț , cu o pauză de 7 luni, la pensia de urmaș m.i se cumulează anii din cele două căsnicii? (vezi toată discuția)
Pensie urmas militara mihaela2102 mihaela2102 Buna ziua, Aş dori să ştiu şi eu în condiţii poate să iasă mama mea la pensie după cea a tatălui? Tatăl meu a fost cadru militar, decedând în ... (vezi toată discuția)
Drept la pensie de urmas adrianatroi adrianatroi Doresc sa stiu daca sotia are dreptul la pensie de urmas dupa decesul sotului si in ce conditii, daca se aplica tuturor categoriilor sociale. Stiu ca in cadrul ... (vezi toată discuția)