avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt masina
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt masina

Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu o problema: un cunoscut de-al meu mi-a imprumutat suma de 300 de ron urmand sa-i dau inapoi.el a venit in camera mea de camin si mi-a luat cheille de la masina fara sa isi ceara voie. eu nestiind de acest lucru le-am cautat si nu le-am gasit.eu credeam ca am pierdut cheile si l-am sunat sa-l intreb daca stie ceva de ele.El mia spus ca se deplaseaza cu masina mea in acel moment si imi va da cheile cand ajunge.Pe parcursul drumului a fost oprit de politie si i-au luat certificatul de inmatriculare si i-a dat o amenda de 700 de ron.Problema e ca eu aveam itp-ul expirat si nu am mai circulat cu masina.El mi-a adus-o cu probleme si foarte neingrijita. Pe dovada data de politia rutiera nu este numele celui care mi-a luat cheia ci a altuia, si in plus apare si pe camerele video din camin cand a intrat in camera si mi-a luat cheia..As vrea sa stiu ce pot sa-i fac pe plan juridic .mentionez ca proprietarul masinii este tatal meu iar in certificatul de imatriculare apare inscrisa pe proprietarul vechi al masinii.Vreau sa stiu daca acest lucru se incadreaza la furt deoarece trebuie sa platesc multe lucruri in plus si reparatiile masinii.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:38, 13 Martie 2012
Da, folosirea unei masini a carei proprietar este alta persoana se incadreaza la infractiunea de furt.
In primul rand trebuie sa stabilim cine este propietarul masinii,din ce inteleg de la dvstra pe certificatul de inmatriculare si banuiesc si pe cartea masinii apare o alta persoana,sa inteleg ca ati facut actele de vanzare cumparare si nu ati trecut masina pe numele tatalui,sau care este situatia?
In situatia concreta mentionata ,in care dvs nu detineti documente care sa ateste ca sunteti proprietar asupra autoturismului,cand in actele masinii figureaza alte persoane drept proprietar,va confruntati cu o situatie foarte delicata
Pentru moment dvs nu puteti proba ca sunteti proprietar al masinii,pe cale de consecinta va revine obligatia sa probati in ce calitate detineti vehiculul care in documente are alt proprietar
In conditiile in care dvs nu figurati drept proprietar al masinii,nu se justifica eventuala actiune sub aspectul infractiunii de furt
Incercati sa solutionati prioritar ,dreptul de proprietate asupra masinii
Incercati amiabil sa solutionati diferendele cu tertul care a inteles sa sustraga cheile si sa folosesca fara acordul dvs vehiculul
eu zic ca puteti depune plangere.
codul penal roman prevede urmatoarele in ceea ce priveste furtul:
Art. 208. – Furtul

Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia, în scopul de a si-l însusi pe nedrept, se pedepseste cu închisoare de la unu la 12 ani.

Se considera bunuri mobile si orice energie care are o valoare economica, precum si înscrisurile.

Fapta constituie furt chiar daca bunul apartine în întregime sau în parte faptuitorului, dar în momentul savârsirii acel bun se gasea în posesia sau detinerea legitima a altei persoane.

De asemenea, constituie furt luarea în conditiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.



Art. 209. - Furtul calificat

Furtul savârsit în urmatoarele împrejurari:

a) de doua sau mai multe persoane împreuna;

b) de o persoana având asupra sa o arma sau o substanta narcotica;

c) de catre o persoana mascata, deghizata sau travestita;

d) asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a-si exprima vointa sau de a se apara;

e) într-un loc public;

f) într-un mijloc de transport în comun;

g) în timpul noptii;

h) în timpul unei calamitati;

i) prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase,

se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani.

din dex extragem ce inseamna a detine si atunci eu cred ca aveti sanse foarte mari sa-l trageti pe faptuitor la raspundere penala .
DEŢÍNE, deţín, vb. III. Tranz. 1. A avea în stăpânire sau în păstrare un bun materia
succes
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
doberv, utilizator
da..am facut actele de vanzare cumparare si nu am trecut masina pe numele tatalui.el a cumparat-o si a facut doar act de vanzare cumparare urmand ca sa o inmatriculam.

Alte discuții în legătură

Pot fi acuzat de furt? danyx danyx sal si la multi anii . am o firma impreuna cu o alta persoana la care avem doua masini . una este a fimei si una am loato de la un prieten imprumut eu . ... (vezi toată discuția)
Plangere la politie pt. abuz de incredere si furt calificat coryzalia coryzalia In calitate de presedinte al unei asociatii de proprietari, am afisat la cele 2 aviziere ale blocului niste informari, care a 2-a zi au disparut. Singura ... (vezi toată discuția)
Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)