Am lucrat timp de 10 ani la o firma ,unde luna de luna mi-a fost oprit 10% din salariu ,ca si garantie.Anul trecut in iunie mi-am dat demisia,urmand ca dupa 6 luni sa -mi iau si banii din garantie,dupa cum era stipulat in contractul de munca.....numai ca, nici in ziua de azi nu s-a intamplat acest lucru.De curand am discutat cu directorul acestei societati,care refuza sa-mi dea garantia,sub pretextul ca nu are bani si oricum nu am ce sa-i fac,eventual pot sa-l dau in judecata,si timp de vreo 3 ani ne vom plimba prin tribunale.
Chiar asa sa fie?Nu exista nici o autoritate unde sa pot reclama lucrul asta,sau care sa-l poata obliga sa respecte contractul meu de munca?Acesti bani care ne erau opriti nici macar nu erau depusi intr-un cont ,se folosea societatea de ei,de aici si problema.Este o societate mare cu cateva sute de angajati,nu-s o mare problema acesti bani,e rea vointa din partea acestui om.Ce trebuie sa fac?
Eu am plecat in regula ,am predat tot,n-am nici o datorie fata de societate.
Legea nr.22/1969 prevede:
Art. 16. - Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Unitatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre CEC sau unitatea bancara in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
In cazul refuzului restituirii garantiei , aveti posibilitatea de a sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta impotriva angajatorului respectiv.
Eu vroiam sa aflu ce poate face ITM-ul in urma reclamatiei mele:ii amendeaza si ii obliga sa-mi restituie garantia,sau numai ii amendeaza?.Am toate
Nici una din prevederile legale n-au fost respectate:banii n-au fost pusi intr-un cont,s-a folosit societatea de ei ,si nici termenul de restituire,dupa 6 luni,cum e stipulat in contractul de munca,pe care eu l-am semnat la angajare.
Pentru a economisi timp,bani si nervi,as fi vrut sa stiu ce trebuie sa fac .Am toate dovezile ,mai exact ,toti fluturasii de salariu ,pentru a face dovada tuturor opririlor de garantie,si necompensarii concediului de odihna,aferent anului in care mi-am facut lichidarea.
Nu are cum sa-i amendeze ... ITM-ul stabileste un plan de masuri si daca acesta nu este dus la indeplinire atunci va aplica amenda prevazuta de Legea nr.108/1999. ... posibil sa le dea un termen in care sa prezinte dovada ca v-au restituit garantie, in caz de neprezentare ii va sanctiona.
Garantie
Mariana_12
Buna ziua!
In urma cu 5 luni, am incheiat contractul de munca cu o societate comerciala, in functia de lucrator comercial. In fiecare luna imi era oprita o ... (vezi toată discuția)