avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare garantie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare garantie

Am lucrat timp de 10 ani la o firma ,unde luna de luna mi-a fost oprit 10% din salariu ,ca si garantie.Anul trecut in iunie mi-am dat demisia,urmand ca dupa 6 luni sa -mi iau si banii din garantie,dupa cum era stipulat in contractul de munca.....numai ca, nici in ziua de azi nu s-a intamplat acest lucru.De curand am discutat cu directorul acestei societati,care refuza sa-mi dea garantia,sub pretextul ca nu are bani si oricum nu am ce sa-i fac,eventual pot sa-l dau in judecata,si timp de vreo 3 ani ne vom plimba prin tribunale.

Chiar asa sa fie?Nu exista nici o autoritate unde sa pot reclama lucrul asta,sau care sa-l poata obliga sa respecte contractul meu de munca?Acesti bani care ne erau opriti nici macar nu erau depusi intr-un cont ,se folosea societatea de ei,de aici si problema.Este o societate mare cu cateva sute de angajati,nu-s o mare problema acesti bani,e rea vointa din partea acestui om.Ce trebuie sa fac?

Eu am plecat in regula ,am predat tot,n-am nici o datorie fata de societate.
Cel mai recent răspuns: innainna1968 , utilizator 21:25, 13 Martie 2012
Legea nr.22/1969 prevede:
Art. 16. - Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Unitatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre CEC sau unitatea bancara in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

In cazul refuzului restituirii garantiei , aveti posibilitatea de a sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta impotriva angajatorului respectiv.
Eu vroiam sa aflu ce poate face ITM-ul in urma reclamatiei mele:ii amendeaza si ii obliga sa-mi restituie garantia,sau numai ii amendeaza?.Am toate
Nici una din prevederile legale n-au fost respectate:banii n-au fost pusi intr-un cont,s-a folosit societatea de ei ,si nici termenul de restituire,dupa 6 luni,cum e stipulat in contractul de munca,pe care eu l-am semnat la angajare.
Pentru a economisi timp,bani si nervi,as fi vrut sa stiu ce trebuie sa fac .Am toate dovezile ,mai exact ,toti fluturasii de salariu ,pentru a face dovada tuturor opririlor de garantie,si necompensarii concediului de odihna,aferent anului in care mi-am facut lichidarea.
Nu are cum sa-i amendeze ... ITM-ul stabileste un plan de masuri si daca acesta nu este dus la indeplinire atunci va aplica amenda prevazuta de Legea nr.108/1999. ... posibil sa le dea un termen in care sa prezinte dovada ca v-au restituit garantie, in caz de neprezentare ii va sanctiona.
Multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie Mariana_12 Mariana_12 Buna ziua! In urma cu 5 luni, am incheiat contractul de munca cu o societate comerciala, in functia de lucrator comercial. In fiecare luna imi era oprita o ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie ContSters377538 ContSters377538 pe data de 2 martie a incetat cim ! tot atunci am depus cererea de restituire a garantiei catre directorul firmei! in cat timp trebuie sa restituie ... (vezi toată discuția)
Restituire garanție materiala gestionar Mihaela1666 Mihaela1666 Bună ziua. Societatea la care lucrez (cu gestiune comuna) îmi retine 50 RON pe luna garanție materiala pe baza de contract de garantie, însă acesta nu ... (vezi toată discuția)