avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lipsa MOTIVARE respingere recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Lipsa MOTIVARE respingere recurs

Buna ziua,

Din pacate nu pot obtine stampila de "irevocabil" pe o hotarare judecatoreasca, cat si "investirea cu formula executorie" pentru ca desi recursul a fost respins ca nefondat si s-a dat "irevocabil" (informatie publicata, publicata pe ECRIS) judecatorul nu a facut motivarea respingerii recursului in scris.
Ce pot face pentru a urgenta acea motivare in scris?
Precizez ca exista o hotarare judecatoreasca a primei instante, atacata cu recurs, recursul a fost respins ca nefondat astfel incat hotararea primei instante a devenit "irevocabila" conform ECRIS.
Cat dureaza aceasta motivare in scris si cum poate fi urgentata?
Mentionez ca au trecut 3 luni de la pronuntarea in sedinta publica a respingerii recursului.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters237818 , utilizator 09:12, 13 Martie 2012
trebuie sa solicitati un certificat de grefa prin care se atesta ca solutia este irevocabila. Va veti adresa la sediul instantei de recurs...
Potrivit ,,Art. 312 din C.P. Civila
Instanta poate admite recursul, il poate respinge sau anula ori poate constata perimarea lui.
In caz de admitere a recursului, hotararea atacata poate fi modificata sau casata, in tot sau in parte.
Modificarea hotararii atacate se pronunta pentru motivele prevazute de Art. 304 pct. 6, 7, 8 si 9, iar casarea pentru cele prevazute de Art. 304 pct. 1, 2, 3, 4 si 5, precum si in toate cazurile in care instanta a carei hotarare este recurata a solutionat procesul fara a intra in cercetarea fondului sau modificarea hotararii nu este posibila, fiind necesara administrarea de probe noi. Daca sunt gasite intemeiate mai multe motive, dintre care unele atrag modificarea, iar altele casarea, instanta de recurs va casa in intregime hotararea atacata pentru a se asigura o judecata unitara.
In caz de casare, curtile de apel si tribunalele vor rejudeca pricina in fond, fie la termenul cand a avut loc admiterea recursului, situatie in care se pronunta o singura decizie, fie la un alt termen stabilit in acest scop.
Cu toate acestea, in cazul in care instanta a carei hotarare este recurata a solutionat procesul fara a intra in cercetarea fondului ori judecata s-a facut in lipsa partii care nu a fost regulat citata atat la administrarea probelor, cat si la dezbaterea fondului, instanta de recurs, dupa casare, trimite cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea casata sau altei instante de acelasi grad.
In caz de casare a hotararii atacate, pentru motivul prevazut de Art. 304 pct. 3, instanta va trimite dosarul spre judecare instantei judecatoresti competente sau organului cu activitate jurisdictionala competent, potrivit legii, iar pentru motivul prevazut de Art. 304 pct. 4 va respinge cererea ca inadmisibila.
Daca instanta de recurs constata ca ea insasi era competenta sa solutioneze pricina in prima instanta sau in apel, va casa hotararea recurata si va solutiona cauza potrivit competentei sale.,,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare ,casare sentinta aser aser Va rog sa-mi explicati - prin ce difera \" modificarea \" unei sentinte de\" casarea \"sa -in care din cele doua se poate respinge cererea de chemare in ... (vezi toată discuția)
Deciziile posibile luate de curtea de apel Ioana1919 Ioana1919 As dori sa stiu ce decizii poate lua Curtea de Apel intr-un proces civil in care prima instanta (Tribunalul Bucuresti) a respins ca neintemeiata actiunea ... (vezi toată discuția)
Admis in parte- am dreptul la recurs lilicrin lilicrin La procesul deschis primariei pentru obtinerea autorizatiei cereril mele au fost admise doar partial. Primaria a depus la dosar o hartie din care rezulta ca eu ... (vezi toată discuția)