avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Executare silită

Cheltuieli de judecata

Am avut un proces civil care s-a intins pe 4 ani (fond+apel+recurs). In sentinta civila de la fond din luna 11.2008 am acordate cheltuieli de judecata fond suma A,in luna 12.2010 am acordate cheltuieli de judecata apel suma B. Am ajuns la executare silita.Am cerut actualizarea sumelor datorate.Executorul judecatoresc spune ca actualizarea sumelor se face de la luna 12.2010 pina in prezent.Eu inteleg ca art.371alin 3 din CPC spune ca actualizarea se face ......de la data cind a devenit executorie sau de la data cind creanta a devenit exigibila.In cazul meu eu spun ca de la 11.2008 iar Dl.executor de la 12.2010.Cine are dreptate si care sint argumentele legale,eu interpretind art.371 logic si poate subiectiv. Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: gigipanait , utilizator 11:19, 13 Martie 2012
Codul de Proc . Civila spune ca:
,, Art. 3711
Obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu se aduce la indeplinire de bunavoie.
In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare silita, potrivit dispozitiilor prezentei carti, daca legea nu prevede altfel.

Executarea silita are loc in oricare dintre formele prevazute de lege, simultan sau succesiv, pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlu executoriu, achitarea dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum si a cheltuielilor de executare.
Art. 3712
Pot fi executate silit obligatiile al caror obiect consta in plata unei sume de bani, predarea unui bun ori a folosintei acestuia, desfiintarea unei constructii, plantatii ori altei lucrari sau in luarea unei alte masuri admise de lege.
In cazul in care prin titlul executoriu au fost acordate dobanzi, penalitati sau alte sume, fara sa fi fost stabilit cuantumul acestora, ele vor fi calculate de organul de executare, potrivit legii.
Daca titlul executoriu contine suficiente criterii in functie de care organul de executare poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani, indiferent de izvorul ei, se va proceda, la cererea creditorului, si la actualizarea acestei sume.
In cazul in care titlul executoriu nu contine niciun asemenea criteriu, organul de executare va proceda la actualizare in functie de rata inflatiei, calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie sau, in cazul celorlalte titluri executorii, de la data cand creanta a devenit exigibila si pana la data platii efective a obligatiei cuprinse in oricare dintre aceste titluri. ,,
Multumesc,deci eu inteleg bine ca se poate calcula si de la data exigibilitatii creantei,respectiv 11.2008?,daca executorul considera si accepta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita pentru cheltuieli de judecata gigipanait gigipanait Am avut un proces civil care s-a intins pe 4 ani (fond+apel+recurs). In sentinta civila de la fond din luna 11.2008 am acordate cheltuieli de judecata fond ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala. paragois paragois Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si investita cu titlu executriu,obliga paratul la plata unei sume de bani.Mergand la un executor pentru a ... (vezi toată discuția)
Executare silita gresita? dexrex dexrex prin sentinta civila anrp a fost obligata sa ne plateasca suma de 25.000lei ,ei nu au facut plata si am apelat la executor, acesta insa a blocat contul anrp si ... (vezi toată discuția)