Puteti preciza ce fel de adeverinta de vechime aveti nevoie? Cu sporul de vechime de care beneficiat candva sau cu perioada lucrata la o societate anume? Pe ce perioada ? Pentru dosarul de pensie va trebuie?
Raspunsul dorit de dvs. depinde de aceste lucruri.
Pentru pensii si pentru somaj.Sunt persoane care au lucrat in perioada 1970..de exemplu si au nevoie de aceste adeverinte.Eu lucrez la o societate de arhivare.Suntem obligati sa eliberam noi aceste adeverinte?
ana-cer
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca firmele initiale nu mai exista, atunci detinatorii arhivelor acestora trebuie sa elibereze adeverintele. Dar perioadele respective nu sunt inscrise in carnetele de munca ale solicitantilor? Sau acestia si-au pierdut carnetele? Aici n-am inteles.
Va dau cateva articole din HG nr.257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
ART. 124
(1) In situaţia prezentãrii şi a altor acte de vechime în muncã prevãzute de lege, pentru perioadele menţionate la art. 16 lit. a) din lege [vezi mai jos], acestea vor cuprinde obligatoriu cel puţin urmãtoarele elemente:
a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncã;
d) menţionarea temeiului legal în baza cãruia a avut loc încadrarea;
e) funcţia, meseria sau specialitatea exercitatã;
f) salariul tarifar de încadrare;
g) denumirea sporurilor cu caracter permanent, procentul sau suma acordatã;
h) perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza cãruia s-a acordat.
(2) Actele vor avea numãr şi datã de înregistrare, ştampila unitãţii emitente, precum şi semnãtura celui care angajeazã unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unitãţii.
ART. 125
Angajatorii sau orice alţi deţinãtori de arhive sunt direct rãspunzãtori, în condiţiile legii, de legalitatea, exactitatea şi corectitudinea datelor, elementelor şi informaţiilor pe care le înscriu, în baza documentelor deţinute, în adeverinţele pe care le elibereazã în vederea stabilirii, recalculãrii sau revizuirii drepturilor de pensie.
ART. 126
(1) Adeverinţele prin care se atestã faptul cã în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfãşurat activitatea în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã se întocmesc potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinãtorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alţi deţinãtori legali de arhive sunt obligaţi sã elibereze aceste adeverinţe, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii, fãrã a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin deţinãtori legali de arhivã se înţelege creatorii şi deţinãtorii de documente, în sensul art. 4 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Adeverinţele nevalorificate la stabilirea şi/sau recalcularea pensiilor, întocmite şi eliberate anterior intrãrii în vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de întocmire şi eliberare a adeverinţelor prin care se atestã activitatea desfãşuratã în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii şi/sau modificãrii drepturilor de pensie în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin care se atestã activitatea desfãşuratã în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeazã la stabilirea şi/sau modificarea drepturilor de pensie dacã îndeplinesc condiţiile legale de valabilitate, chiar dacã nu sunt conforme cu modelul prevãzut la alin. (1).
(5) Adeverinţele întocmite în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse nr. 590/2008, pânã la intrarea în vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie dacã îndeplinesc condiţiile de fond şi formã prevãzute de acesta.
(6) Pentru a putea fi valorificatã, adeverinţa menţionatã la alin. (1) se completeazã în mod obligatoriu la toate rubricile prevãzute.
Legea nr. 263/2010:
ART. 16
Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) vechimea în muncã recunoscutã pentru stabilirea pensiilor pânã la data de 1 aprilie 2001;
Vreau să obțin documente pentru vechime si sporuri, pentru perioada: ianuarie 1985-octombrie 1987 când am lucrat la Intreprinderea de prospectări și explorări geologice Harghita. Cobzaru Ioan cnp 1621101190135 CI seria CJ 447151.