Tatal meu a decedat in toamna anului trecut, avand o factura de plata la telefonie mobila, datand din 2009. Cuantumul acestei facturi era de aproximativ 300 lei. Intre timp, firma a externalizat debitul societatii de recuperare, astfel incat noi, mostenitorii, am fost contactati si somati sa platim suma de 1100 lei, reprezentand factura restanta plus penalitati de intarziere.
M-ar interesa 2 aspecte :
- mai este in vigoare legea conform careia penalitatile de intarziere nu pot depasi creanta ? Daca da, care este aceea?
- in caz de neachitare a restantei , pot fi executati mostenitorii, in conditiile in care nu a fost facuta inca succesiunea?
Odata ce este acceptata succesiunea, ati prelaut atat activul , dar si pasivul patrimoniului transmis.
Mostenirea este acceptata expres, printr-o declaratie data in fata notarului public, sau tacit, implicit , prin acte prin care este lasata sa se intrevada vointa de a succede (preluarea din bunurile ce au apartinut lui de cujus ).
Succesiunea este deschisa prin moarte.De la accest moment, odata ce se procedeaza la acceptare de catre coerezi , cu privire la intregul patrimoniu al autorului, se poate initia procedura dezbaterii succesorale, dar si a partajului.
Prin urmare, odata ce ati acceptat mostenirea, va incumba si obligatia de plata a datoriilor defunctului.
Se poate proceda la executarea silita, in caz de neplata a debitului, in conditiile sus aratate.
Daca sunteti strain de succesiune prin neacceptare, nu aveti nicio obligatia de plata a creantei .
Va multumesc mult pentru raspunsuri. De platit, se va plati cu certitudine, pentru a incheia orice problema. M-ar interesa totusi si daca (mai) exista vreo lege care sa stipuleze faptul ca penalizarile de intarziere nu pot depasi debitul datorat.