avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datorii persoana decedata
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datorii persoana decedata

Buna ziua tuturor,

Tatal meu a decedat in toamna anului trecut, avand o factura de plata la telefonie mobila, datand din 2009. Cuantumul acestei facturi era de aproximativ 300 lei. Intre timp, firma a externalizat debitul societatii de recuperare, astfel incat noi, mostenitorii, am fost contactati si somati sa platim suma de 1100 lei, reprezentand factura restanta plus penalitati de intarziere.

M-ar interesa 2 aspecte :
- mai este in vigoare legea conform careia penalitatile de intarziere nu pot depasi creanta ? Daca da, care este aceea?
- in caz de neachitare a restantei , pot fi executati mostenitorii, in conditiile in care nu a fost facuta inca succesiunea?

Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: Athenais , utilizator 08:59, 15 Martie 2012
Odata ce este acceptata succesiunea, ati prelaut atat activul , dar si pasivul patrimoniului transmis.

Mostenirea este acceptata expres, printr-o declaratie data in fata notarului public, sau tacit, implicit , prin acte prin care este lasata sa se intrevada vointa de a succede (preluarea din bunurile ce au apartinut lui de cujus ).

Succesiunea este deschisa prin moarte.
De la accest moment, odata ce se procedeaza la acceptare de catre coerezi , cu privire la intregul patrimoniu al autorului, se poate initia procedura dezbaterii succesorale, dar si a partajului.

Prin urmare, odata ce ati acceptat mostenirea, va incumba si obligatia de plata a datoriilor defunctului.

Se poate proceda la executarea silita, in caz de neplata a debitului, in conditiile sus aratate.
Daca sunteti strain de succesiune prin neacceptare, nu aveti nicio obligatia de plata a creantei .

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Ca sa nu faceti un efort financiar, va recomand sa platiti datoria esalonat.
Flavius1984, utilizator
Va multumesc mult pentru raspunsuri. De platit, se va plati cu certitudine, pentru a incheia orice problema. M-ar interesa totusi si daca (mai) exista vreo lege care sa stipuleze faptul ca penalizarile de intarziere nu pot depasi debitul datorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit? Didi27 Didi27 Buna ziua!.. Ma confrunt si eu cu o mare prblema... tatal meu a decedat acum cateva luni .. si avea cateva datorii. El a luat imprumut de al 2 banici( ... (vezi toată discuția)
Dreptul la succesiune ContSters146176 ContSters146176 va rog frumos sa i mi spuneti;cei care nu au declaratia de acceptare dupa cele sase luni mai au dreptul de a deschide succesiunea? (vezi toată discuția)
Titular credit decedat, lipsa asigurare de viata. am nevoie de ajutorul dvs silviump3 silviump3 Buna ziua. Apelez la bunavointa Dvs, pentru a ma lamuri, in urmatoarea speta: un foarte bun prieten a decedat lasand in urma lui o sotie si un minor. ... (vezi toată discuția)