avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titular credit decedat, lipsa asigurare de viata. Am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titular credit decedat, lipsa asigurare de viata. Am nevoie de ajutorul Dvs

Buna ziua. Apelez la bunavointa Dvs, pentru a ma lamuri, in urmatoarea speta:
un foarte bun prieten a decedat lasand in urma lui o sotie si un minor. Problema ar fi in felul urmator: acesta a contractat in urma cu cativa ani un credit pe care la refinantat mai apoi, fara ca acel contract sa contina numele sotiei ca si parte , fara giranti fara ipoteca, fara garantii. Creditul este luat pe numele lui, persoana fizica. Interesandu-se la banca , sotia a aflat ca nu a fost incheiata o asigurare de viata pentru acest credit. El a decedat. Ce sanse sunt ca sotia sau fiica sa " mosteneasca "acest credit , avand in vedere ca acesta nu avea in proprietate nici un fel de bunuri mobile sau imobile. Practic, in urma unei eventuale succesiuni, sotia si fiica nu au nimic de "primit" in afara de acesta 'povara"-creditul ramas neachitat. Mentionez si faptul ca el avea o asigurare de viata facultativa ( nu are legatura cu acest credit) de care beneficiaza mama acestuia , nicidecum sotia sau fiica . Va multumesc mult pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: silviump3 , utilizator 13:28, 29 Ianuarie 2013
Stimate domn,

Succesiunea este deschisa prin moarte.In termen de 1 an de zile de la decesul autorului, mostenitorii isi pot exprima vointa de a succede , tacit sau expres, preluand, astfel , patrimoniul defunctului, care cuprinde totalitatea drepturilor si obligatiilor acestuia.

Astfel , prin deces , mostenitorii dobandesc drepturile asupra bunurilor succesorale, daca ele exista , dar si obligatiile pe care persoana care a decedat si le-a asumat in timpul vietii.

In situatia data, avand in vedere ca nu exista bunuri cuprinse in masa succesorala, cei doi coerezi pot fi straini de succesiune prin neacceptare.

Astfel, ramanerea in pasivitate, prin neacceptarea succesiunii in timpul 1 an , timp in care puteau sa-si exprime dreptul de optiune succesorala, sotia supravietuiare si fiul sunt considerati straini de succesiune, se aprecieaza ca nu au avut niciodata calitatea de mostenitori ( calitate atestata de certificatul de mostenitor, act notarial emis dupa parcurgerea procedurii de dezbatere succesorala ).


In acest mod, eu nu isi vor asuma nicio obligatia de plata a creditului bancar , fiind straini de aceasta mostenire.



Va multumesc din suflet pentru amabilitate si promtitudine. Deci practitc, daca nici sotia nici fiica nu deschid succesiunea ele nu vor avea nici o obligatie vis a vis de plata creditului. Inca o intrebare , daca sunteti amabila: pentru fetita s-au inceput demersurile de primire a pensiei de urmas. Ar avea influenta acesta pensie cu ceva la plata creditului sau succesiune. multumesc inca odata.
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2013
silviump3, utilizator
Demersurile efectuate pentru primirea pensiei de urmas nu reprezinte acte de acceptare tacita a mostenirii.


Mii de multumiri. Practic tot ce ar trebui sa faca sotia si fiica ar fi "sa nu faca nimic". In cazul in care banca face presiuni asupra lor ar trebui sa le raspunda ca ele doua nu accepta succesiunea. Sau ..?? Din cate am mai auzit , bancile recurg la tot felul de presiuni pentru a isi recupera banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune loredana69 loredana69 tatal meu a decedat .putem dezbate pt inceput succesiunea la un cec de 10000lei ?la dezbatere vinim eu si fratele meu(din prima casatorie)si sotia tatalui.cat ... (vezi toată discuția)
Dreptul la succesiune ContSters146176 ContSters146176 va rog frumos sa i mi spuneti;cei care nu au declaratia de acceptare dupa cele sase luni mai au dreptul de a deschide succesiunea? (vezi toată discuția)
Dreptul la succesiune a copilului Saskulete Saskulete Poate pierde dreptul la succesiune un copil (major) provenit dintr-o casatorie anterioara a defunctului sau tata, daca nu si-a exprimat optiunea in cele 6 luni ... (vezi toată discuția)