In AG s-a pus problema (surprinzator, intr-un mod f. civilizat :)) analizarii dpdv legal al ponderii voturilor proprietarilor care detin mai multe apartamente.
Conform legii 230/2007:
"Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;"
Datele problemei:
- un proprietar cu un apartament = 1 vot (foarte clar aici)
- un proprietar (pers. fizica sau juridica) cu mai multe apartamente = ? voturi
In acest moment un proprietar cu 50 de apartamente are 50 de voturi. Dpdv legal ar trebui sa aiba doar 1 vot?
Conform normei mentionate ,fiecarei proprietati ii revine dreptul la 1 unu vot,indiferent daca acesta provine de la unu sau de la mai multi proprietari
Daca acel proprietar detine titlu de proprietate asupra 50 de proprietati distincte ,pe cale de consecinta acel proprietar are dreptul la 50 voturi
deci conditia esentiala este de a avea titluri de proprietate separate.
concret ce inseamna asta: contracte diferite, intabulari, cadastru separat, impozit?
Salut,
Eu vin de pe celalat topic, unde mi-am mai spus parerea...
Chir si acolo v-am spus ca, DA, fiecare proprietar/apartament in AG sau alte asemenea are 1 vot. Chiar va atrageam atentia ca daca patronul este inca proprietar pe 20+ apartamente, nu are nevoie sa fie implicat in vre-o structura de conducere (adica sa se lege la cap). El poate "dirija" prin ponderea votului sau, cum "vrea muschiul lui" orice problema, desigur in favoarea sa.
In alta ordine de idei, cu privire la vot: pentru chestiuni obisnuite, 1 ap. = 1 vot, insa pentru chestiuni deosebite, de exemplu investitii majore, etc., unde se pune problema contribuirii cu fonduri proportional cu cota-parte indiviza de proprietate, atunci ponderea votului va fi exprimate in procente de cota-parte indiviza de proprietate.
Pe de alta parte, ca sa intelegem totii despre ce vorbim: noi, cei prezenti aici pe forum, reprezentam in marea majoritate asociatii de proprietari de sine statatoare, unde de regula, un proprietar = un apartament. Cu mici exceptii, adica 1 proprietar = 2 sau 3 apartamente, uneori in aceeasi scara sau in scari diferite. La dvs. situatia este pe invers, mai complicata si in general, noua lege a as. prop. discuta si despre aceste asociatii de proprietari din noile complexe rezidentiale, unde anumiti dezvoltatori au cam ramas proprietari pe muuulte apartamente. Aici situatia este mult mai complexa si daca aveti "fericirea"sa aveti un patron pe care-l cheama Gica Contra, apoi e nashpa. Asta e. Daca aveti parte de un om cu scaun la cap, atunci este bine si pentru el si pentru dvs. ceilalti proprietari. tre'sa traim cu totii.
Iata ca incepeti cu intrebari frumoase: ce inseamna sa fii proprietar si cu ce acte dovedesti. Ei da, proprietar este, daca poate sa vanda, o fi avand si intabulari, omul plateste impozit cat China, ca deh, are destule proprietati (nu stiu daca este la fel ca la noi, proprietarii de rand) - dar membru al as. prop. este? Iata ca nu prea poate sa fie, cel putin asa gandesc eu. Chiar nici legislatia nu precizeaza aceasta speta. Adica omul are anumite drepturi in as. prop. si multe obligatii. Deci efectiv trebuie sa mai vedem si alte opinii cu privire la aceasta situatie.
Mult succes!
Sunt de parerea lui @Adam Grecu, legea a fost facuta pentru condominiile in care vechii chiriasi la stat si-au cumparat apartamentele si fiecare isi avea proprietatea sa.
Intre timp unii si-au cumparat si alte apartamente in acelasi condominiu, marindu-si numarul proprietatilor, nu proprietatea.
Cred ca acelasi lucru se petrece si in cazul dezvoltatorilor. Ei au un numar de proprietati, intabulate separat pe care si le pot vinde cu bucatica, apartament cu apartament.
In cazul acesta, ca si in situatia normala a majoritatii blocurilor, un apartament este o proprietate si, pentru ca o proprietate = un vot, atunci 50 proprietati = 50 voturi.