avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi?

In AG s-a pus problema (surprinzator, intr-un mod f. civilizat :)) analizarii dpdv legal al ponderii voturilor proprietarilor care detin mai multe apartamente.

Conform legii 230/2007:

"Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;"

Datele problemei:
- un proprietar cu un apartament = 1 vot (foarte clar aici)
- un proprietar (pers. fizica sau juridica) cu mai multe apartamente = ? voturi

In acest moment un proprietar cu 50 de apartamente are 50 de voturi. Dpdv legal ar trebui sa aiba doar 1 vot?

Multumesc anticipat!
A funcționat cu recomandarea "elga50". "Dată post: Vineri, 14 Martie 2014, 07:51"
Acum suntem Asociație de Proprietari. Judecătorul a numărat 1 singur vot pentru cei care dețineau mai multe proprietăți. Diferența a fost ușor de sesizat intre tabelul cu semnături ~14 din 21 de proprietari și extrasul C.F. cu 183 proprietăți. Am întâmpinat dificultăți în a găsi un notar sau avocat care sa-mi dea data certa pe documente, întrucât ca multi alții, au considerat greșit, ca numărul de proprietăți = număr voturi, Mulțumim pentru sprijin.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2015
forin2014, utilizator
Florin, poate ai vrut să spui că a avut dreptate Judecătorul de care spunea "AdrianTot", nu cum a zis "elga50" că dacă unul are 50 de apartamente în proprietate, are 50 de voturi, de parcă ar fi acţionar sau latifundiar, el hotărăşte totul în acea Asociaţie. Şi dacă acela nu e prezent în timpul acelei Ad. Gen. ?
Adriantot a scris:

Am avut o experiență acum 3 ani când am făcut modificări ale statutului. Conform legii am prezentat tabele cu proprietarii si semnătura acestora. Judecătorul delegat, foarte atent a numărat voturile pentru ca-mi trebuiau minim 2/3. Aveam câteva peste aceasta limita. Dar numărând a observat același nume trecut la ap. 4 și la ap. 11. Eu le-am numărat ca doua voturi. Judecătorul mi-a explicat că indiferent câte apartamente are, același proprietar are dreptul doar la un vot. Ca numai în cazul hotărârilor luate în adunarea generala pentru stabilirea fondurilor de investiții, se tine cont de ponderea proprietății... Şi mi-a indicat prevederea din legea 230/2007:
Art. 25. -
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociației de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;

Așadar când se voteaza pentru alegerea unui membru al comitetului are dreptul la un vot, chiar daca are un apartament dublu ca marime decat vecinul sau daca are mai multe apartamente.
Sigur ca atunci cand se discuta de investitii, reabilitare, modernizare, cei care au cota-parte din proprietatea comuna mai mare (avand un apartament mai mare sau mai multe apartamente), are un vot cu o pondere mai mare pentru ca si cheltuielile ce le suporta sunt pe masura acestei cote.

Şi eu sunt de acord cu principiul "indiferent câte apartamente are, același proprietar are dreptul doar la un vot"
Florine, chiar tu ai scris că "Judecătorul a numărat 1 singur vot pentru cei care dețineau mai multe proprietăți."
Deci, ce a scris AdrianTot e real, dacă şi ţie ţi s-a calculat aşa !
Buna seara!
Sunt membru nou pe acest forum si inteleg ca intreaga discutie se refera la proprietatile din cadrul unei singure asociatii de proprietari.
Conform experientei mele in cadrul asociatiei de proprietari, va expun pozitia mea.
„L. 230/2007 art. 25 alin. (1):
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;”
Conform profesiei avute, am invatat ca prevederile legale trebuie citite cu punct si virgula. Numai asa poti interpreta corect o prevedere legala.
Ori legea spune ca proprietarul are dreptul la un vot pentru proprietatea sa. Nu pentru proprietatile sale. Deci se refera la o singura proprietate. Sigur, daca detine un singur act de proprietate pentru cele 98 de apartamente din 100 existente, are dreptul la un singur vot si este minoritar fata de ceilalti doi proprietari care detin cate un singur apartament, dar pentru reparatii de anvergura, modernizari si investitii, conform CPI detinut, este majoritar. Daca insa detine 98 de acte de proprietate devine majoritar si pentru celelalte situatii conform celor 98 de voturi detinute. Chiar si in cazul in care are un singur act de proprietate pentru 96 de apartamente si inca doua pentru alte 2 apartamente devine majoritar cu 3 voturi. Mai mult, unica proprietate pentru 98 de apartamente, conform legislatiei cadastrale, daca o dezmembreaza in mai multe proprietati, chiar in 98, considerând ca fiecare apartament are intrare separata, devine majoritar si pe numar de voturi.
„L. 230/2007 art. 25 alin. (1):
d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;”
Aceasta prevedere de la lit. d) ar deveni interpretabila si ar crea multe probleme. Fortand putin nota, acel membru al asociatiei dintre ceilalti doi, imputernicit de persoana fizica sau persoana juridica care detine 98 de acte de proprietate sa voteze in numele sau/acesteia, va avea dreptul la un singur vot care va cumula 99 de proprietati, respectiv pentru 98 acte de proprietate si un act de proprietate pentru apartamentul sau. Mai departe, daca cei doi prezenti la AG voteaza unul pentru si celalalt contra s-ar crea paritatea, iar daca presedintele asociatiei este chiar cel care lipseste, hotararile nu s-ar mai putea lua pentru ca doar votul presedintelui este decisiv in cazul paritatii conform prevederilor legale.
Iata deci ce probleme s-ar crea in cazul interpretarii avansata de adriantot.
Considerând ca cele 100 de apartamente sunt toate cu aceasi suprafata utila, acelasi CPI si acelasi numar de persoane, proprietarul care detine 98 de apartamente, sigur cu 98 acte de proprietate, are de achitat lunar cote de intretinere de 98 de ori mai mari decat fiecare dintre ceilalti doi proprietari. Ori, conform principiului juridic „in oglinda” practicat la nivel international, si drepturile proprietarilor trebuie sa fie simetrice.
Cu respect pentru toti membrii acestui forum,
tucudrag
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2015
tucudrag, utilizator
Logic o asociatie este a proprietarilor, nu a apartamentelor.
Daca un bloc are 20 de apartamente dar unul detine 5 apartamente, asoctiatia are 16 membri: asadar 16 voturi. Proprietarul celor cinci apartamente are dreptul la un vot.

Fireste, la o investitie majora, unde se voteaza cu cota de proprietate detinuta, el are cota insumata a celor cinci apartamente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Votul unui proprietar cu mai multe apartamente americanu28 americanu28 Buna seara.In legea 230 la art.25 a),Scrie ca un propietar are dreptul la un singur vot pentru propietatea sa. Intrebare..Daca un propietar are mai multe ... (vezi toată discuția)
Procedura vot la adunarea generala a asociatiei de proprietari HotDog HotDog Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu clarificari privind procedura de vot si/sau valoarea votului unui proprietar, in cazul Hotararilor unei Asociatii de ... (vezi toată discuția)
Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)