avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi?

In AG s-a pus problema (surprinzator, intr-un mod f. civilizat :)) analizarii dpdv legal al ponderii voturilor proprietarilor care detin mai multe apartamente.

Conform legii 230/2007:

"Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;"

Datele problemei:
- un proprietar cu un apartament = 1 vot (foarte clar aici)
- un proprietar (pers. fizica sau juridica) cu mai multe apartamente = ? voturi

In acest moment un proprietar cu 50 de apartamente are 50 de voturi. Dpdv legal ar trebui sa aiba doar 1 vot?

Multumesc anticipat!
Da, legislatia pe alocuri nu este foarte clara. Iar in cazul procentelor, legea contine cel putin o greseala si iata care. In cazul cand vrei sa infiintezi o asociatie este suficient acordul a 50%+1. Dar daca peste un an, doi... muti sediul asociatiei dintr-un spatiu in altul, chiar in aceeasi asociatie sau in acelasi bloc dar in scara de alaturi sau la alt etaj..., adica nesemnificativ zic eu, trebuie sa modifici statutul, sa mergi cu dosarele la judecatorul delegat si neaparat sa ai acordul a cel putin 2/3 din proprietarii membri ai asociatiei. Adica e mai greu sa faci o modificare si mai bine faci alta asociatie.
Noi am patit-o si acelasi judecator de care va spuneam ca a numart acum 5 ani doar un singur vor acelor proprietari care aveau 2-3 apartamente, a facut acelasi lucru si acum in 2013-2014 numarand la fel.
Acum de doi ani am vrut sa atasam la asociatia noastra si scara de alaturi, eu am vrut sa fac doar modificarea actelor, a statutului, acodului... si sa-i includem in asociatia noastra. Numai ca Judecatorul ne-a explicat ca e mai usor sa facem alta asociatie si a avut dreptate pentru ca am reusit foarte greu sa avem 50%+1 (semnaturi, acte de proprietate....) si ar fi fost aproape imposibil sa depasim acel 2/3 de care spune legea.
Acum 2 zile am primit noua "Incheiere" judecatoreasca cu infiintarea asociatiei care include si scara de care va povesteam.
Iata ce spune L230/2007:
Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel puţin 2/3 din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înfiinţare, fără alte formalităţi.

Daca punctul (1) este foarte clar, credeti-ma ca punctul (2) este o mare minciuna ori eu nu inteleg ce inseamna fara alte formalitati. Doar daca se refera cumva la faptul ca nu trebuie sa introducem dosarul la NATO ori la UE. Pentru ca altfel, daca trebuie sa modificam statutul avem de munca mai mult decat facem o asociatie de la inceput.
Imi spun parerea in legatura cu procentele necesare intr-o faza sau alta:

- la infiintare este necesar un procent de 50% + 1 dintre toti proprietarii deoarece acest procent asigura realizarea unei majoritati simple care sa poata face sa functioneze asociatia de proprietari cu hotarari care sa se ia in mod democratic. Pe de alta parte aceasta majoritate simpla este strict necesara intr-un condominiu de proprietari pentru a pune in practica o lege obligatorie pentru acel condominiu. Adica este o situatie normala.

- atunci cand se face modificarea unui statut sau a acordului de asociere este necesara o majoritate de 2/3 dintre membrii asociatiei, in cifre absolute aparent mai mare decat 50% + 1, din doua motive subsecvente:
1. este posibil ca in asociatie sa nu fie toti proprietarii membri ai asociatiei si atunci acea majoritate de 2/3 dintre membri sa atinga cu siguranta in cifre absolute majoritatea de 50%+1 dintre proprietari;
2, modificarea unui statut, fata de infiintarea asociatiei este o actiune de exceptie si nu una obisnuita care sa se intample normal, fie o data, la inceput, fie in mod repetat si obligatoriu.
Exceptia trebuie sa acopere si chiar sa depaseasca in cifre absolute, in orice conditii, situatia normala.

zice a scris:

interesant!

deci legat exclusiv de votul pentru alegerea membrilor CEX:

adriantot - 1 proprietar, 20 apartamente, 1 vot
elga50 - 1 proprietar, 20 apartamente, 20 voturi

cum e pina la urma? :)

la alt tip de vot (ex: buget 2012 sau suma fond reparatii 2012) votul este proportional cu cota parte indiviza a celor 20 apartamente...corect?


Sunt foarte interesat si eu de raspuns. Fiindca eu merg mai departe si intreb: de ce cei 3 neipraviti de pe scara mea, cu restante la intretinere, care traiesc pe ajutor social, dar au telefon si curent electric, au hotarat la alegerile generale, cu 70%, cum sa se cheltuiasca banii platiti de mine la buget sub forma de taxe? :)

Cred ca adriantot are dreptate, fiindca traim in epoca votului universal - cine o mai fi inventat si aberatia asta? - dar elga50 vrea sa ne aminteasca faptul ca, saltul major inainte al acestui neam, a avut loc in epoca votului cenzitar.

Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
hotumattua, utilizator
Din moment ce pentru un apartament exista un vot este evident faptul ca acesta are dreptul la un vot pentru fiecare apartament avut in proprietate.
Ar fi si absurd sa fie un om care are 98 de proprietati si ceilalti doi proprietari a doua apartamente sa detina majoritatea.
Nu ar fi asa?
Cateodata legea este imprevizibila si fara logica dar nu si in astfel de cazuri...
In calitatea dumneavoastra de avocat poate aveti posibilitatea sa discutati aceasta problema cu judecatorii. Cred ca exista un cadru legal, o posibilitatea, in afara de discutia dintre avocat si judecator in sala de judecata si ma gandesc la intalniri intre magistrati si membrii baroului de avocati.
Daca va permite statutul luati legatura cu judecatorul delegat pentru asociatii de proprietari de la Judecatoria Iasi si discutati problema voturilor in cazul unui proprietar care are 2-3-7 apartamente in acelasi bloc.

Alte discuții în legătură

Votul unui proprietar cu mai multe apartamente americanu28 americanu28 Buna seara.In legea 230 la art.25 a),Scrie ca un propietar are dreptul la un singur vot pentru propietatea sa. Intrebare..Daca un propietar are mai multe ... (vezi toată discuția)
Procedura vot la adunarea generala a asociatiei de proprietari HotDog HotDog Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu clarificari privind procedura de vot si/sau valoarea votului unui proprietar, in cazul Hotararilor unei Asociatii de ... (vezi toată discuția)
Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)