Sunt functionar public incadrat pe post de studii superioare. In anul 2007, am absolvit un masterat, incadrandu-ma astfel in prevederile art.70, alin (2) din L188/1999 ( coroborat cu art.30, alin. (2) din OG 6/2007), privind promovarea rapida in functia publica. In luna octombrie 2007, am depus o cerere pentru participarea la concurs pentru promovare rapida. Raspunsul ( verbal) a fost ca promovarea rapida in gradul profesional superior, se va face dupa aparitia normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici care se aproba prin hotarare de guvern ( art.45 din OG 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale ale functionarilor publici...). Problema este ca aceasta hotarare de guvern trebuia sa apara din anul 2006, dar a aparut in iulie 2008, perioada in care functionarii publici nu puteau promova decat pe un post vacant(?). Conform art. 7, alin (3) din L 188/1999, pana la adoptarea hotararei de guvern susmentionate, se vor aplica dispozitiile HG 1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici. Intrebarea este daca s-a procedat legal. Pana la aparitia noilor norme nu trebuia sa se aplice HG 1209/2003? Pot sa-mi cer in instanta acest drept ?
Pentru inceput as sugera sa va adresati Agentiei Nationale a Functiionarilor Publici, in scris, sau mergeti in audienta la dna Xenia Teodorescu la ANFP. Sunt si eu functionar public ai am avut un proces in contencios cu institutia in 2005, pe care l-am cistigat. Nu puteti merge direct in instanta, trebuie sa respectati anumiti pasi. Dna Teodorescu e o profesionista, va va indruma corect, si aveti nevoie in conditiile in care legislatia e asa cum e.
Nu gasesc corect ceea ce se intampla in tara asta, nu se poate sa nu primesti nici un raspuns, chiar daca ar fi fost un raspuns din acela evaziv deci ar fi frumos sa-i chemi in contencios, te inteleg foarte bine, in aceeasi situatie am fost si eu, acum vreo doi ani. In toata primaria eram doua persoane in aceasta situatie, ajunse pe ultima treapta a grupei si de ani buni ramase acolo, pentru ca nu exista un post vacant, in cele din urma cand au vazut ca fac scandal si intreb in stanga si in dreapta si i-am amenintat ca voi cere la ANFP un raspuns si ca vreau sa vad organigrama - ca doar nu este secreta din moment ce ar trebui sa fie pe adresa de site a primarie afisata- si-au adus aminte ca a plecat cu cativa ani in urma prin transfer o fata la Brasov si ar fi un post vacant-dar trebuie sa dam examen si care o lua din noi doua o lua- am invatat, l-am luat eu, am terminat intre timp facultatea, am promovat in clasa, am beneficiat de o crestere la salariu de aproape 9 %, singura data cand am beneficita si eu de promovari si lucrez deja de 10 ani aici, iar acum cu ocazia acestei noi legi a promovarii rapide cred ca din nou se vor face "aranjamente si interpretari are legii' asa cum ne-am obisnuit.
Daca acum sunt inspector principal treapta a II-a dupa un an de la ultima promovare as putea promova inca o treapta - deci voi fi inspector principal treapta I-
O colega de birou care s-a angajat in noiembrie 2007 pe un post vacant si cu incadrarea de inspector principal treapta a II-a, a beneficita de promovarea dupa un an si de la 1 ianuarie 2009 este inspector principal treapta a II-a ca si mine , dar va beneficia in vara de promovarea rapida si va ajunge inspector superior treapta a III-a dupa spusele doamnei fffffffffdragute de la resurse umane - ca asa e legea si au noroc unele persoane.
Acm intrebarea mea: Cum este corect sa se promoveze rapid? in lege nu se dau explicatii clare. Se poate sari peste doua trepte de salarizare odata? intr-un timp asa de scurt? Foarte frumos, unii stau si promoveaza anual cate o treapta iar altii au noroc de o lege si sar niste trepte?
Eu sincer, vad aplicarea unor lege dupa anumite norme:
AI ajuns la ultima treapta a unui grad de salarizare, poti promova rapid in grupa urmatoare dupa cel putin 6 luni de cand ai promovat in aceasta ultima treapta -daca ai urmat cursuri de calificare, de specializare in domeniul in care iti desfasori activitatea- nu?
Eu voi sta sa vad cum unele persoane abia venite poate , sau care au promovat acum 3 luni cum vor sari niste trepte si efectiv te vor sfida - ca asa se interpreteaza legea?
Cred ca toate legile in tara noastra sunt facute pentru a fi interpretate dupa bunul plac al unor persoane.
As dori sa vad si eu in normele de aplicare niste exemple clare si interpretari precise ale articolelor din lege, sau implicarea ANFP-ului in teritoriu, controale, sau macar in momentul in care ceri o clarificare explicarea cat mai clara a articolelor, nu citate cu articolele din lege, omul vrea sa i se raspunda cat mai clar la intrebari.
Ce parere aveti, vom avea si noi o salarizare unitara ?