Buna ziua,
Am urmatorele itnrebari:
1. Cu cat se plateste o ora suplimentara efectuata noaptea? Sau cum se platesc aceste ore. Am efectuat un numar de ore intr-o noapte inainte de inceperea programului normal dupa care mi-am efectuat si programul normal de munca.
2. Functia pe care o ocup este de administrator retea. Conform CIM pe care l-am semnat cu angajatorul beneficiez de un preaviz de 15 zile calendaristice. Mentionez ca nu am nici un alt act aditional la contract prin care sa fiu numit intr-o functie de conducere, dupa semnarea contractului actual. Ma poate obliga in vreun fel sa stau in preaviz mai mult decat este trecut in contract? Ma tot ameninta ca eu trebuie sa stau 30 de zile, desi eu nu am gasit nicaieri in contractul meu mentionat nimic de post de conducere sau preaviz mai mare de 15 zile calendaristice.
1)
Art. 125. [definitia legala si durata muncii de noapte]
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
Art. 126. [compensarea muncii de noapte]
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Din cele relatate de dvs nu cred ca puteti incadra acele ore lucrate inaintea programului dvs normal de lucru ,la ore de noapte
2)Daca aveti in CIM stabilite doar 15 zile preaviz si n-ati fost avansat pe o funtie de conducere care sa mareasca preavizul stabilit initial prin CIM, atunci atat ramane :15 zile
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
N-ati citit cu atentie.Aceste ore lucrate noaptea trebuie sa faca parte din programul dvs zilnic.In cazul dvs, acele ore de noapte ar putea fi incadrate la ore suplimentare., sau compensate cu timp liber corespunzator.:)