avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare cumparare

Buna seara,va rog sa ma sfatiti ce pot face in urmatorul caz:
Tatal meu in varsta de 92 de ani,nu cunosc in ce imprejurare,a facut o promisiune de vanzare cumparare a unor loturri de teren.,anul trecut.El avea si suferea si de o usoara debilitate erau zile cand pleca singur pe camp,cadea chiar a fost si internat in spital dupa o cazatura llovinduse puternic la cap.Intrebarea mea este :poate fi contestata promisiunea de vanzare tinand cont de starea de sanatate in care se gasea la momentul respectiv tatal meu ?
Multumesc! Oseara buna in continuare~!#-o#-o#-o
Cel mai recent răspuns: george_puchiu , utilizator 17:19, 18 Martie 2012
Teoretic s-ar putea, fiind cunoscut faptul ca, in cazul batranilor de obicei, cand este vorba de inchieerea de acte juridice , si notarul solicita documente medicale din care sa rezulte daca acestia nu au afectata puterea de discernamant.
Cu toate acestea, orice proprietar are dreptul de a incheia acte de dispozitie cu privire la bunurile patrimoniale pe care le detine in proprietate.
Acum, fiind vorba despre un act sub semnatura privata, presupun ca promitentul cumparator va dori perfectarea actului in forma autentica, iar in caz de refuz, ar putea sa se adreseze instantei.
Ce ati putea face dvs., ar fi sa faceti demersuri pentru a fi numit curatorul tatalui dvs. si , eventual, sa cereti punerea sub interdicite a acestuia.Insa toate acestea vor dura ceva timp si poate ca ar trebui sa ii explicati promitentului cumparator faptul ca tatal dvs. nu a fost tocmai lucid atunci cand a tranzactionat.
chiar dacă nu puteți dovedi că tatăl dvs a avut consimțământul viciat la încheierea convenției, din câte știu, potrivit Noului Cod Civil,în cazul în care antecontractul s-a perfectat după 1 octombrie 2011, promisiunea de a contracta nu echivalează cu vânzarea-cumpărarea însăși în ceea ce privește drepturile reale.
Neexecutarea obligației asumate în antecontract, conform art. 1279 alin 2 și 3,( co civil în vigoare) atrage dreptul beneficiarului de a pretinde daune-interese și nu posibilitatea încheierii contractului propriu zis cu ajutorul instanței de judecată.
Buna seara,
Tatal meu a decedat,decurand! Nu am stiut de existenta acestui contract.,contractul este semnat numai de tatal meu,mama traieste, insa nu are s4emnatura pe contract.pretul terenului primit de tatal meu este mult sub pretul pietei cc 2700 ron/h .A fost pacalit?!!
Art.1279 din noul cod reglementeaza si el, asa cum o facea codul anterior, posibilitatea obtinerii unei hotarari judecatoresti in cazul in care promitentul vanzator refuza incheierea actului translativ de proprietate. Exceptia prevazuta de alin.(3) priveste contractele reale, or, contractul de v/c a unui imobil este un contract solemn, dar nu real.

De asemenea, instrainarea imobilelor comune nu poate fi facuta (nici dupa reglementarea veche - codul familiei - nici dupa noul cod) fara acordul ambilor soti. Lipsa acordului sotiei in cuprinsul antecontractului face imposibila obtinerea unei hotarari judecatoresti privind transferul dreptului de proprietate catre promitentul cumparator.

Daca terenul a fost bun propriu al tatalui, va trebui sa dovediti lipsa discernamantului la data incheierii promisiunii. Altfel, promitentul cumparator va avea castig de cauza in instanta intr-o actiune indreptata impotriva mostenitorilor.
themis a scris:

Art.1279 din noul cod reglementeaza si el, asa cum o facea codul anterior, posibilitatea obtinerii unei hotarari judecatoresti in cazul in care promitentul vanzator refuza incheierea actului translativ de proprietate. Exceptia prevazuta de alin.(3) priveste contractele reale, or, contractul de v/c a unui imobil este un contract solemn, dar nu real.


așa este, am observat și eu propria greșeală însă prea târziu pentru a modifica.
articolul ce prevede sanțiunea ''daunelor interese'' se referă la contractele reale nu la drepturile reale așa cum greșit am concluzionat.
Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare cumparare teren mariantonia mariantonia Buna ziua, As dori sa stiu si eu care sunt conditiile ca un precontract de vanzare cumparare sa fie valabil? Nu trebuie martori sau la notariat, nu exista un ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol ioneliya38 ioneliya38 buna ziua,am nevoie de ajutor ptr a lumuri o problema.in anul 1996 tatal mea mi-a donat 7500mp teren arabil,el ramanand cu 1500mp.in anul 2005 vinde acest ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzufruct este transmis prin promisiune bilaterala de vazare cumparare? lex69 lex69 In cazul in care a fost incheiata in fata notarului o promisiune de vanzare cumparare a unui teren extravilan, inainte de aparitia Legii 17/2014, in anul 2013, ... (vezi toată discuția)