avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren agricol

buna ziua,am nevoie de ajutor ptr a lumuri o problema.in anul 1996 tatal mea mi-a donat 7500mp teren arabil,el ramanand cu 1500mp.in anul 2005 vinde acest teren,dar cum este batran si bolnav cumparatorul a profitat si a facut un antecontract de vanzare cumparare ptr toata suprafata de 9000mp.nu au acte de vanzare cumparare.eu in ce situatie sunt?pot vinde terenul pe care sunt proprietar?multumesc
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 13:53, 31 Decembrie 2009
Lipsa discernamantului atrage nulitatea relativa (poate fi invocata in termen de 3 ani numai de catre partea ale carei interese au fost lezate).
Asa incat , daca considerati ca exista o cauza importanta care-i altereaza discernamantul tatalui dumneavoastra , sau a fost indus in eroare , prin manopere dolosive sa incheie actele sus mentionate ( dolus malus atrage nulitatea relativa a actului juridic ) adresati-va instantei de judecata in vederea anularii actului.
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc ptr raspuns,insa mai am o intrebare.cel care a cumparat terenul nu a facut acte la notariat,acte de vanzare cumparare,au doar un precontract unde se stipuleaza ca pana la data de 10.02.2007 trebuiau incheiate actele la notariat,lucru care nu s-a facut.eu pot vinde acest teren?multumesc
Antecontractul nu este translativ de proprietate; este doar o promisiune intre doua parti, una de a vinde un bun si a doua de a-l cumpara, la un termen si in anumite conditii stabilite. Daca promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare nu se realizeaza, antecontractul 'cade", cu conditia ca partile sa nu-l prelungeasca expres. Cititi totusi cu atentie actul respectiv, pentru ca astfel de antecontracte contin, de obicei, o clauza, prin care, daca promitentul vanzator (in speta tatal dvs.) se razgandeste in privinta vanzarii (sau nu realizeaza documentatia necesara - cadastru, intabulare, etc), promitentul-cumparator are dreptul la o despagubire baneasca, destul de consistenta (daca s-a dat un avans, de obicei dublul acelui avans, alteori mai mult). Daca o astfel de prevedere nu a fost inclusa in acel antecontract, vanzarea nefiind indeplinita la termenul stipulat, fara alte notificari intre parti si prelungiri, se considera ca partile au renuntat tacit si promitentul-vanzator (tatal dvs.) poate vinde cui doreste.
Ultima modificare: Joi, 31 Decembrie 2009
Kyandra, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala de vanzare cumparare chirac chirac Buna seara,va rog sa ma sfatiti ce pot face in urmatorul caz: Tatal meu in varsta de 92 de ani,nu cunosc in ce imprejurare,a facut o promisiune de vanzare ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren florin_77 florin_77 buna ziua.pot cumpara un teren nedezmembrat de la o persoana fara accordul celorlalti mostenitori?care este solutia cea mai buna:vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)
Antecontract vinzare cumparare nicolae242 nicolae242 se poate face un antecontract de vinzare cumparare in care proprietarul se obliga sa vinda dar sa si lase pe persoana care cumpara sa locuiasca pina se ... (vezi toată discuția)