Am un PFA,in anul 2008 am depasit plafonul de tva de 119000 lei fara ca eu sa stiu. In anul 2011 am avut inspectie fiscala in urma careia m-i s-a stabilit prin decizie de impunere suma se 40000 lei tva de plata(numai tva colectata). Aceasta suma a fost stabilita fara a tine insa cont de tva-ul achitat de mine la achizitionarea marfurilor in valoare de 33180 lei, in intervalul 01-02-2009 si 30-06-2011. Conform raportului de inspectie fiscala m-i s-a dat dreptul la ajustare tva aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la 01-02-2009 data la care ar fi trebuit sa ma inregistrez ca platitor de tva si 30-06-2011 data la care m-au inregistrat ei din oficiu. Aceasta ajustare o putea-m face dupa inregistrarea in scopuri de tva, odata cu ocazia depunerii primului decont s-au ulterior acestuia. Tin sa specific ca in anii urmatori cifra mea de afaceri nu a mai depasit 100000 lei. Am depus decont de corectare a eroorilor in data de 25-11-2011, suma de plata reala 6800 rezultata de la tva colectat si tva de dedus am depus-o in 15-11-2011. De-si m-i s-a acceptat decontul de corectare a eroorilor si am ajuns pe zero mi-au mai ramas de plata penelitatile si accesoriile la suma de 40000 lei, acestea neputind fi sterse decat cu sentinta de la tribunal. in aceste zile am primit o somatie cu titlu executoriu pe suma de 3600 lei pretextul invocat cica dobanzi si penalitati de la 10-08-2011 pana la 15-11-2011 atat pentru suma de 40000 lei cat si pe suma reala de plata adica 6800 lei. Intrebarea mea este: in urma decontului de corectare a eroorilor de ce trebuie sa mai platesc dobanzi si penalitati la suma de 40000 lei si nu la suma de 6800 lei? Oare nu ar fi corect ca eu sa platesc dobanzi si penalitati doar la suma reala rezultata acea fiind de 6800 lei? Va rog daca m-a puteti ajuta sa ies din acest impas cu o sugestie s-au o informatie corecta si ce ar trebui sa fac pe viitor in contextul celor evidentiate mai sus. Cu mult respect
Nu sunt sigura, dar cred ca daca faceati corectarea din proprie initiativa altfel ar fi stat treburile. Asa, dvs. platiti pentru ca ei v-au prins cu greseala. Si v-au sanctionat. Era si normal sa corectati. Dar, ganditi-va, la orice rectificativa va cere si o declaratie cum ca nu sunteti in perioada de control.
Asta este doar parerea mea!
Succes!