avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... dobandirea cetateniei romane
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

dobandirea cetateniei romane

buna...eu sunt din iasi prietena mea este din chisinau...a depus dosarul pt cetatenie in mai 2011...cam cat o sa dureze pana ce o sa obtina cetatenia(acum cu scandalul asta cu cetateniile ne temem ca o sa dureze prea mult)....sau daca nu de fac cununia civila ce pasi trebuie sa urmez ca ea sa stea cu mn in tara sau sa poata calatori cu mn in europa
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 17:10, 17 Martie 2012
Din pacate activitatea de la ANC este oarecum blocata, ultimul ordin a fost dat pe 24 februarie si nu se prea stie cand va fi dat urmatorul. Se vorbeste chiar de o destituire a lui Eucarie.

In principiu, procedura de redobandire dureaza cam 10-12 luni (pana se emite ordinul) dupa care inca 3 luni pana la depunerea juramantului, 1 luna pana la transcrierea actelor si 20 de zile pana la emiterea pasaportului.

În cazul in care doriti sa va casatoriti cu ea, pentru a obtine resedinta in România trebuie sa dovediti ca, casatoria nu este de convenienta, adica nu a fost realizata doar pentru ca ea sa stea in România ci pentru ca cu adevarat va iubiti. In cadrul procedurii de acordare a permisului de sedere vor avea loc interviuri cu amandoi separat si daca va rezulta ca nu va cunoasteti cu adevarat se va refuza rezidenta.

Recomandarea mea este sa asteptati, cred ca pana in toamna va avea cetatenia, daca a depus actele necesare la dosar. Pentru a afla starea dosarului sa trimita o scrisoare cu confirmare de primire la ANC si un e-mail.

mc mult
va deranjez din nou...daca fac cununia civila si ea o sa aiba numele meu...dupa cateva luni poate o sa obtina cetatenia cum/ce o sa poata face atunci? mc
Va putea obtine cetatenia dupa 5 ani de la casatorie si rezidenta permanenta in România. Eu zic sa nu va grabiti, oricum pana in toamna cred ca va avea deja certificatul de cetatenie.

Totusi. Din momentul in care va casatoriti trebuie sa depuna actele la chisinau pentru viza de reintregire a familie. Actele sunt: certificatul de casatorie, pasaportul si cererea.

Atunci cand ajunge in România trebuie sa mergeti impreuna la ORI si sa depuneti cerere pentru cartea de resedinta pentru membri de familie si va incepe o procedura de aproximativ 2 luni in care vor venii cei de la ORI si de la politie la dvs. acasa pentru a vedea daca locuieste cu adevarat acolo, va avea loc un interviu cu fiecare dintre voi pentru a vedea daca va cunoasteti si daca nu este o casatorie de convenienta si in final daca totul decurge cum trebuie, dupa 4 luni va primi cartea de resedinta.

Dim momentul in care are cartea de resedinta va putea sa mearga alaturi de dvs. in UE, va avea drept de munca, etc.
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Alex_Munteanu a scris:

"Va putea obtine cetatenia dupa 5 ani de la casatorie si rezidenta permanenta in România. Eu zic sa nu va grabiti, oricum pana in toamna cred ca va avea deja certificatul de cetatenie.

De fapt, viitoarea sotie a lui Cornelius a depus cerere de REDOBANDIRE a cetateniei, in baza art 11 din Legea 21/1991. Dupa depunerea cererii, daca se produc schimbari in situatia sociala 'casatoria, de pilda) nu are decat sa anunte aceasta scimbare prin scrisoare recomandata, la ANC, anexand si o copie legalizata a cert de casatorie. Nu va trebui sa astepte 5 ani, pentru cetatenie ca in cazul acordarii la cerere. Daca nu, cand iese pe ordin si se prezinta pentru programarea pentru juramant, trebuie sa faca dovada(cu cert de nastere si cel de casatorie) ca este aceeasi persoana care a depus cererea. Autoritatile nu sunt asa de rele ca sa impiedice, sau sa intarzie casatoria unor oamnei care se iubesc:)

Alte discuții în legătură

Casatorie cetatean republica moldova gmggmg gmggmg Sunt cetatea Roman si as vrea sa ma casatoresc cu o cetateanca Republica Moldova. M-ar interesa actele necesare atit mie cit si persoanei din Moldova pentru ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pt un cetățean non ue moldova Giulia Iulia Giulia Iulia Buna ziua,o întrebare mai lunga...pt un cetățean moldovean ce acte necesare iar trebui pt a deveni un membru UE România? Căsătoria ar fi cel mai rapid ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc! taniusa732 taniusa732 Pe 12 iulie am depus juramantul pentru redobandirea cetateniei romane. Cand am fost la evidenta populatiei pentru ca sa-mi fac certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)