Lucrez la o firma unde de obicei se angajeaza oameni cu o pregatire precara ( rareori absolventi de liceu- in general cu 6-7-8 clase terminate, nu mai mult ).
Apropos de chestia asta am gasit o chichita:
un contract individual de munca se poate viza la ITM in anumite conditii si cu anumite acte. Unul dintre aceste acte fara de care nu se poate viza un CIM este actul de studii.
Am facut un dosar de angajare zilele trecute pentru o persoana care nu are scoala ( ne-a declarat ca nu stie sa scrie sau sa citeasca - analfabet deci - si se vede lesne din semnatura - asa-zisa semnatura - ca intr-adevar are probleme ) pe functia de muncitor necalificat. La ITM nu se vizeaza CIM fara act de studii nici pentru muncitor necalificat. Conform Codului Muncii trebuie sa fie asa:
Art. 3. [libertatea muncii]
(1) Libertatea muncii este garantată prin Constituţie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.
(2) Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă şi a profesiei, meseriei sau activităţii pe care urmează să o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de muncă încheiat cu nerespectarea dispoziţiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.
Si cu toate astea eu - ca si angajator - nu pot sa il angajez ca ITM nu imi da voie sa ii inregistrez CIM. Si daca totusi ma risc sa il angajez sa ii dau omului o sansa sa castige niste bani sa isi intretina familia fara sa ii vizez CIM ( ca nu mi se da voie ) e munca la negru. Ce parere aveti de chestia asta tampita care exista in procedurile, regulamentele si legile de la noi?
Daca este muncitor necalificat, ce studii poate avea .... eu stiu ca pentru muncitori necalificati este de ajuns c.i.m. si copie de pe BI sau CI.
Nu este munca la negru, intrucat are c.i.m. semnat dar nu inregistrat la ITM .... Inregistrarea la ITM a c.i.m. nu este o conditie de ad validitatem a acestuia.