avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interpretare art. 1.090 din noul Cod Civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interpretare art. 1.090 din noul Cod Civil

Suntem doi copii din prima casatorie a tatalui nostru care a decedat. Din a doua casatorie a lui exista un alt copil. Prin testament olograf, tatal nostru a lasat intreaga avere mobila si imobila existenta in momentul mortii sale actualei sale sotii pe care o numeste si executor testamentar. Daca nu ar fi existat acest testament, mostenitorii rezervatari (sotia supravietuitoare si cei trei copii) ar fi beneficiat in mod normal, din masa succesorala, de cate un sfert sotia si tot de cate un sfert cei trei copii din cota ramasa de treisferturi.
Noi, cei doi copii din prima casatorie, dorim sa contestam in instanta acest testament sub motivul ca prin acesta se atribuie liberalitati excesive unuia din mostenitori (adica sotiei supravietuitoare), nerespectand drepturile noastre succesorale. Din art. 1.090 rezulta ca: "Libertatile neraportabile facute sotului supravietuitor, care vine la mostenire in concurs cu alti descendenti decat cei comuni lor, nu pot depasi un sfert din mostenire si nici partea descendentului care a primit cel mai putin"
Adica, practic, noi dorim sa beneficiem de cota succesorala legala de un sfert fiecare si nu doar de marimea rezervei succesorale care ar fi egala cu 1/2 din cota legala, in situatia dezmostenirii, in conformitate cu art. 1.088.
Deci, este corecta interpretarea art. 1.090 referitor la liberalitatile excesive acordate prin testament sotiei supravietuitoare? S-ar putea invoca acest motiv in instanta in cadrul cererii de anulare a testamentului?
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
stanley, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:56, 16 Martie 2012
Cred ca ar trebui sa gasiti alt motiv de anulare/nulitate a testamentului, poate va legati de scrisul testamentului dar in rest nu vad sa aveti sanse cu orice altceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)
Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala nu va mai depasi jumatate din mostenire romascanu romascanu Art. 1.086. - Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva ... (vezi toată discuția)