Suntem doi copii din prima casatorie a tatalui nostru care a decedat. Din a doua casatorie a lui exista un alt copil. Prin testament olograf, tatal nostru a lasat intreaga avere mobila si imobila existenta in momentul mortii sale actualei sale sotii pe care o numeste si executor testamentar. Daca nu ar fi existat acest testament, mostenitorii rezervatari (sotia supravietuitoare si cei trei copii) ar fi beneficiat in mod normal, din masa succesorala, de cate un sfert sotia si tot de cate un sfert cei trei copii din cota ramasa de treisferturi.
Noi, cei doi copii din prima casatorie, dorim sa contestam in instanta acest testament sub motivul ca prin acesta se atribuie liberalitati excesive unuia din mostenitori (adica sotiei supravietuitoare), nerespectand drepturile noastre succesorale. Din art. 1.090 rezulta ca: "Libertatile neraportabile facute sotului supravietuitor, care vine la mostenire in concurs cu alti descendenti decat cei comuni lor, nu pot depasi un sfert din mostenire si nici partea descendentului care a primit cel mai putin"
Adica, practic, noi dorim sa beneficiem de cota succesorala legala de un sfert fiecare si nu doar de marimea rezervei succesorale care ar fi egala cu 1/2 din cota legala, in situatia dezmostenirii, in conformitate cu art. 1.088.
Deci, este corecta interpretarea art. 1.090 referitor la liberalitatile excesive acordate prin testament sotiei supravietuitoare? S-ar putea invoca acest motiv in instanta in cadrul cererii de anulare a testamentului?
Cred ca ar trebui sa gasiti alt motiv de anulare/nulitate a testamentului, poate va legati de scrisul testamentului dar in rest nu vad sa aveti sanse cu orice altceva.
Mostenire
georginica
Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)