avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract durata determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract durata determinata

Va rog frumos a ma lamuri la urmatoarea intrebare :
Cf. Copdului Muncii art 84 CIM pe per. determinata nu poate fi incheiat pe o per. mai mare de 36 luni
Intrebarea este : Daca se incheie un CIM per det. pe 1 luna cf. art 83 lit b
el se poate prelungi de 4-5- 10 ori daca angajatorul doreste dar sa nu depaseasca 36 de luni , in Codul Muncii vechi aceste prelungiri se putea face de cel mult doua ori , cf art 80 /3 ( CM vechi )
Este corect ca CIM pe duirata determinata sa se prelungeasca ori de cite ori considera angajatorul in intervalul de 36 de luni
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 07:26, 19 Martie 2012
Cititi cu atentie prevederile acestor articole.
Art. 82 alin. (4) : Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
De unde ati dedus ca daca se incheie succesiv contracte de cate o luna, acestea se pot incheia de cate ori vrea angajatorul, pana la insumarea perioadei de 36 luni?
Art. 82 alin. (5): Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Adica 12 luni fiecare, inmultit cu trei contracte succesive egal total 36 luni, asa cum prevede Art. 84 (1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
.
Atentie! Mai multe CIM pe durata determinata conform reglementarilor precizate mai sus de "procmarci" sunt valabile in situatia in care aceste CIM au incetat deja "la data expirarii CIM incheiat pe durata determinata" si ulterior s-a incheiat un altul pe durata determinata.
Prin urmare puteti prelungi un CIM incheiat pe durata determinata, evident cel mai tarziu in preziua expirarii termenului initial, ori de cate ori doriti pe temeiul art. 83 litera "b", insa termenul unui astfel de CIM de la data angajarii initiale si pana la expirarea lui, prin cate prelungiri consecutive doriti, cu conditia sa nu depaseasca termenul de 36 de luni, calculat de la data angajarii initiale.
In situatia unui CIM pe durata determinata, care nu a incetat inca, el este de fapt acelasi contract, si nu poate fi considerat un alt CIM prin prelungirea celui initial.
Chestiunea cu limitarea la cel mult 3 CIM era prevazuta de codul muncii, insa in codul muncii republicat la data de 18.05.2011, aceasta interdictie nu mai este reglementata.
Chestiunea cu limitarea la cel mult 3 CIM era prevazuta de codul muncii, insa in codul muncii republicat la data de 18.05.2011, aceasta interdictie nu mai este reglementata.


Textul citat de colegul nostru reprezinta dispozitiile legale in vigoare din Codul muncii republicat ... asadar, Codul Muncii prevede interdicţia de a încheia succesiv mai mult de trei contracte de muncă pe durată determinată...
SimonescuC a scris:

Chestiunea cu limitarea la cel mult 3 CIM era prevazuta de codul muncii, insa in codul muncii republicat la data de 18.05.2011, aceasta interdictie nu mai este reglementata.


Eu nu indic userilor texte de lege abrogate sau caduce, iar cand m-am referit la Art. 82 alin. (4), am facut referire la Codul muncii republicat in Monitorul Oficial nr. 0345 din 18 Mai 2011.
Cititi cu atentie acest nou cod, si veti vedea ca la art. respectiv se va statua:"Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
art. 82(4) face referire la CIM pe durata determinata care au incetat.
In conditiile in care, inainte de a inceta un astfel de CIM si in termenul general de 36 de luni, se poate prelungii un astfel de CIM, ori de cate ori se doreste.
Acest aspect este perfect legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire contract perioada determinata Ank27 Ank27 Buna ziua!Imi puteti confirma ca, contractul de munca incheiat pe durata determinata se poate prelungi de \"n\" ori in decurs de 36 luni, dar durata unei ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata prelungit? luminita_gab luminita_gab un contract de munca incheiat pe perioada determinata, poate fi prelungit? in ce conditii? pentru ce perioada! (vezi toată discuția)
Pana cand se poate prelungi un contract de munca pe perioada determinata? micaelamicaela micaelamicaela Buna ziua, De cate ori se poate prelungi un contract de munca pe perioada detrminata si cu cate zile? Eu am fost angajata initial pe o perioada de 2 luni, ... (vezi toată discuția)