Am lucrat cu contract de munca pentru o perioada de 2 ani (fara intrerupere) in Germania. Potrivit conventiei pentru evitarea dublei impuneri, as putea beneficia de impunerea salariului in Romania (unde impozitul este mai mic) si nu in Germania, asa cum s-a petrecut in fapt. Cel putin imformatia asta am primit-o la o Agentie fiscala.
Numai ca citind Conventia respectiva, m-am lovit de un „pot“ din art.15 alin.1. La alin. 2 nu ma incadrez fiindca am lucrat fara intrerupere 2 ani, iar angajatorul a fost un spital din Germania.
Din textul art. 15 inteleg ca salariul meu poate fi impozitat in Germania sau in Romania. Exista vreun argument legal prin care sa conving autoritatile germane sa imi restituie impozitul retinut si sa mi se impoziteze salariul in Romania?
Legea Nr. 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Convenţiei dintre România şi Republica Federală Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată la Berlin la 4 iulie 2001
ART. 15 Profesii dependente
1. Sub rezerva prevederilor art. 16 - 19, salariile şi alte remuneraţii similare obţinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariată sunt impozabile numai în acel stat, în afară de cazul în care activitatea salariată este exercitată în celălalt stat contractant. Dacă activitatea salariată este astfel exercitată, remuneraţiile primite pot fi impuse în celălalt stat.
2. Independent de prevederile paragrafului 1, remuneraţiile obţinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariată exercitată în celălalt stat contractant sunt impozabile numai în primul stat menţionat, dacă:
a) beneficiarul este prezent în celălalt stat pentru o perioadă sau perioade care nu depăşesc în total 183 de zile în orice perioadă de 12 luni, începând sau sfârşind în anul fiscal vizat; şi
b) remuneraţiile sunt plătite de o persoană sau în numele unei persoane care angajează şi care nu este rezidentă a celuilalt stat; şi
c) remuneraţiile nu sunt suportate de un sediu permanent sau de o bază fixă pe care cel care angajează o are în celălalt stat.
Este normal ca veniturile dvs. sa fie impozitate in Germania pentru ati depasit termenul de 183 zile. In Romania nu veti mai plati impozit pe veniturile realizate in Germania atata timp cat dovediti ca s-a realizat aceasta plata.
Interpretarea art. 15 este astfel: dvs. ca cetatean al statului roman sunteti obligat sa platiti statului roman impozit pentru veniturile realizate, oriunde in lume. V-ati exercitat activitatea salariala in Germania, iar statul german poate, in baza conventiei - a si facut lucrul acesta, sa va impuna sa platiti impozit la el pentru ca ati indeplinit niste conditii.
Fata de statul roman, dvs. dovediti ca ati platit impozit pe veniturile realizate in Germania, iar statul roman nu va mai poate obliga sa platiti impozit fata de el, aici intervine creditul fiscal pe care vi-l acorda statul romana.
In concluzie regula este ca se plateste impozit pe veniturile realizate de o persoana in statul al carui cetatean este, exceptia este ca statul unde persoana isi are centrul intereselor sale sau locuieste mai mult de 183 zile, poate cere plata impozitului pe veniturile realizate pe teritoriul sau.
Argumentatia mea este reglementata de art. 40 Cod fiscal, care prevede ca impozitul pe venit se aplica urmatoarelor venituri - lit. a) "in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei".
Si pe mine daca m-ar angaja o firma germana in Romania, cum as plati impozit si toate celelalte taxe?
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Rezidenta fiscala
Mih77
Sunt plecata in Uk de 10 luni, sunt inregistrata la Fiscul de acolo ca PFA (cu sediul in Uk)si tot acolo am inchis anul fiscal si am platit taxele si ... (vezi toată discuția)