indemnizaţia pentru cresterea copilului nu se acordă doar studentelor de la facultăţile de stat, aceleaşi drepturi le au şi studentele din învăţământul privat, condiţia este să urmeze cursurile la zi fără întrerupere, pe un interval de 12 luni anterioare nasterii copilului, respectiv octombrie 2011 până la septembrie 2012, care este data prezumată a nasterii.
Pentru tatăl copilului, indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă de la data naşterii copilului, dacă dosarul se depune la primărie întrun interval de 60 de zile de la data producerii naşterii,
Solicitarea de concediu pentru creşterea copilului se aduce la cunoştinţa angajatorului cît mai repede,astfel că va trebui să vă completeze o adeverinţă specială, cu veniturile nete pe 12 luni anterioare naşterii copilului, care va folosi la calculul cuantumului îndemnizaţiei.
Amănunte gasiţi în Ordonanţa de Urgenţă nr. 111/2010, modificată şi completată, precum şi în HG.52/2010, modificată şi completată.
Sănătate !
1. Daca dvs. aveti un loc de munca este pacat sa renuntati la salariu pentru a primi indemnizatia pentru CCC.
2. Aveti doua variante pentru a nu renunta la salariu:
- sa intre sotia in CCC si pe aceasta perioada poate sa urmeze, in continuare, cursurile facultatii.
- dvs. sa solicitati direct stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana ce copilul va implini 2 ani (pe acesta perioada veti primi si salariul pentru munca depusa la angajator si stimulentul de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste acest stimulent de insertie)
3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
4. Deoarece sotia dvs. nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. puteti solicita stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
5. - Actele necesare pentru dosarul pe care il depuneti la Primarie sunt aceleasi ca pentru a solicita CCC.
- Va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor actele care se cer (ele sunt cu caracter general si nu toate sunt obligatorii pentru dvs., la Primarie solicitati sa va spuna numai actele care va privesc pe dvs.):
Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;
d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Dle Tudor, va rog, in masura in care aveti timp sa imi raspundeti la urmatoarele:
Decizia mea si a sotiei este sa ne mutam in alta localitate pe perioada concediului de crestere a copilului, deci doresc sa raman eu in concediu de crestere a copilului. Dup calculele mele, impreuna cu alocatia de crestere a copilului voi beneficia de aceleas venituri ca si acum cand lucrez, deci prefer 2 ani de zile sa fiu aproape de sotia sa ne crestem bebele si sa lucrez gradina, etc.
Intrebari:
1. Cu cat timp inainte trebuie sa anunt compania de planurile mele ? Stiu ca o femeie insarcinata dupa ce anunta este protejata impotriva concedierii! Eu sunt la fel ? Adica compania poate alege sa ma concedieze dintr-un alt motiv daca afla ca doresc sa raman in concediu de crestere a copilului.
2. Daca sotia mea este casnica, si va sta si ea acasa, acest lucru va afecta posibilitatea de a ramane eu in concediu? Sotia mea se va angaja indata ce ii permite starea de sanatate.
Va multumesc frumos.
Flavius, 26 ani
1. Este problema familiei dvs. dar eu va oferisem doua variante mai convenabie din punct de vedere financiar:
- sa beneficiati dvs.si de salariu si de stimulentul de insertie;
- sotia sa beneficieze de indemnizatie pentru CCC si dvs. de salariu.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art.2 alin.(1), precum si concediul fara plata prevazut la art.6 alin.(1) si art.10 alin.(1) si(2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...
3. - Cererea pentru CCC, adresata angajatorului o puteti face si cu cateva zile inainte dar trebuie sa tineti seama si de posibilitatea angajatorului de a lua masuri pentru perioada cat veti lipsi (adica sa caute un om sa-l angajaze pe acel post pana reveniti din CCC).
- Cererea o faceti in dublu exemplar, ii dati numar de inregistrare la firma pe embele exemplare iar un exemplar il pastrati dvs.
- O eventuala concediere nu se poate face asa in cateva zile.
4. - O femeie insarcinata este protejata dar dvs. nu puteti fi insarcinat deci nu veti avea aceeasi protectie.
- Veti avea protectie asa cum spune art.25 din OUG 111/2010.
5. Chiar daca sotia nu va avea serviciu asta nu va afecteaza in a beneficia dvs. de CCC.
Dle Tudor,
Multumesc foarte mult pentru sfatul dumneavoastra.
Pentru moment ( sotia este insarcinata in 4 luni ) ramanem pe varianta de CCC al meu, ca si tata.
Va multumesc foarte mult pentru aceste informatii, mi-au fost de mare ajutor.
O zi excelenta!