avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Reluarea executarii silite?
Discuție deschisă în Executare silită

Reluarea executarii silite?

Asociatia de proprietari a castigat un proces cu fostul administrator (inclusiv recursul) si a inceput executarea silita. Administratorul detine un apartament impreuna cu sotia, asa ca a inceput un proces de partaj inainte de executarea propriu-zisa.
Intre timp s-a schimbat conducerea asociatiei, care la ultimul termen din procesul de partaj a spus ca renunta la executare.
Intrebarea mea este: se mai poate reveni la executare sau odata renuntat la dreptul castigat, acesta s-a pierdut definitiv? Daca se mai poate relua executarea, in cat timp?
Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: atlantiana , utilizator 19:27, 16 Martie 2012
executarea se poate relua oricind in interiorul termenului de prescriptie. Doar renuntarea la drept impiedica orice procedura de executare ulterioara.
Renuntarea la executare nu are consecinta anularii titlului executoriu
In interiorul termenului general de prescriptie de 3 ani,creditorul poate relua procedura de executare silita
Executare silita precum si celelalte acte de executare care sunt de competenta executorului judecatoresc se indeplinesc la cerere, daca legea nu dispune altfel [1].
Executarea silita se poate declansa, in principiu, numai la cererea creditorului
Prin urmare creditorul asociatia de proprietari va trebui sa sesizeze organul de executare printr-o cerere, la care este obligat sa depuna titlul executoriu in original, in baza caruia urmeaza sa se faca urmarirea.
Conform principiului disponibilitatii tot creditorul este cel care va alege forma de executare, respectiv daca va dori ca executorul judecatoresc sa faca acte de urmarire mobiliara, imobiliara sau poprire, simultan sau succesiv, pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobanzilor, penalitatilor, sau a altor sume acordate potrivit legii prin acesta, precum si a cheltuielilor de executare.
Deci, avem de o parte executorul judecatoresc, auxiliar al justitiei care este investit de stat in scopul de a impune realizarea intocmai a dispozitiilor cuprinse intr-o hotarare judecatoreasca sau intr-un alt titlu executoriu, iar de cealalta parte creditorul, acea persoana careia i s-a eliberat un titlu executoriu si care doreste sa isi valorifice creanta pe care acest inscris o constata.
Atat timp cat creditorul a declansat procedura executionala prin cererea de executare silita adresata executorului judecatoresc, acesta trebuie sa fie diligent deoarece printr-o indelungata lipsa de staruinta in executarea silita, se considera ca a pierdut orice interes in solutonarea cererii sale, intervenind astfel perimarea executarii silite, sanctiune procesuala care consta in desfiintarea tuturor actelor de executare indeplinite in dosarul executional.
Art. 389 alin. 1 C. pr. civ. precizeaza ca: ?
Daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire , executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei
.?

sursa :[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
gi-jane2, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reluare executare silita perimata laura-jurist laura-jurist Buna ziua in luna decembrie 2010 ne-a fost emis de catre un ex. jud. un act de constatare a perimarii executarii silite, fara ca noi sa fii solicitat ... (vezi toată discuția)
Creante fiscale-amenzi crisenz crisenz Buna dimineata! As dori sa stiu daca se mai poate pune in aplicare, astazi, un titlu executoriu intocmit de directia impozite si taxe a primariei in anul ... (vezi toată discuția)
Perimare executare silita dakko84 dakko84 Buna seara, Va retin atentia cu situatia in care ma aflu. In iulie 2006 am contractat un credit de nevoi personale. Am achitat ratele la timp pana in luna ... (vezi toată discuția)