avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O persoana cu dizabilitati si cu copii in ingrijire ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O persoana cu dizabilitati si cu copii in ingrijire beneficiaza de ajutor de la stat?

Ciudate mai sunt legile acestea si multe abrogate,iata de ce:
Persoana de care va zic,este persoana cu handicap accentuat. Acesta nu are nici un venit,decat indemnizatia de handicap de 234 lei.
El are impreuna cu sotia lui 4 copii.

Pana acum eu nu am stiut ce venituri are,si cand am inteles ca sunt intr-o situatie dificila,atunci am inceput sa ii spun ca are dreptul si la alti bani,dar se pare ca nu a stiut sau nu a fost cineva care sa-i ajute.

Copiii lui au urmatoarele varste:
A...... face 6 ani in septembrie
B..... face 5 ani in august
C..... face 4 ani in septembrie
D....... a facut 1 an si 2 luni

Deci el este persoana cu handicap,se incadreaza in niste drepturi care ii parvin dupa legea 448 din 2006,si actualizata in 2008. Iata ce spune aceasta lege la art 12 (2) :
Persoana cu handicap care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil si care nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute la art. 58 alin. (4) lit. a) beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum de 450 lei pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani si de un ajutor lunar pentru cresterea copilului in cuantum de 150 lei pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 2 si 7 ani.

Am facut cercetari,am apelat la AJPS si iata raspunsul lor:
Art 2 din Legea 448/2006 a fost abrogat si drepturile mentionate au fost introduse in OUG 111/2010 prin OU 124/2011.
Dosarul pentru fostul art 12 se depune la DGASPC si se acorda din data depunerii.

Exista si alte beneficii sociale de care ar putea beneficia in functie de venitul pe menbru de familie cum ar fi Venitul minim garantat sau alocatie pentru sustinerea familiei.
Si pentru aceste beneficii sociale va puteti adresa primariei de sector prin intermediul DGASPC

Am citit OUG 111 din 2010 (concediul si indemnizatia lunara ptr. cresterea copilului). Am citit cu atentie art 2,nr 5,si din cele scrise acolo acest barbat cu handicap nu se afla in cele mentionate. Adica nu a cotizat in ultimele 12 luni,nu a fost salariat,somer,P.F.A,student,etc.

Deci pur si simplu a stat acasa cu sotia si copiii,s-au descurcat cum au putut din alocatiile copiilor,indemnizatia de handicap si cu ce i-au mai ajutat vecinii,familia.

Acum intervine OUG 124/2011 la Art 32 (2) in care spune:
Persoana cu dizabilitate gravă sau accentuată care are în întreţinere un copil şi care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţiei lunare aferente beneficiază de sprijin lunar în cuantum de 0,9 ISR până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv de 0,3 ISR pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 2 şi 7 ani.

INTREBARE:
Cum e corect si ce se inteleg pana la urma din aceste legi in ordinea anilor?
- 448/2006 reactualizata in 2008,art 12 (2)
- OUG 111/2010,art 5
- OUG 124/2011,art 32 (2)

Poate beneficia de ceva bani conform OUG 124/2011,art 32 (2) ?
Calcul este in ISR,din care rezulta ca ptr copii intre 0-2 ani,respectiv 0-3 ani ptr copil cu handicap este de 0,9 ISR,iar ptr copil aflat intre 2-7 ani este de 0,3 ISR.

Din calculele din ISR rezulta ca e la aceeasi suma ca in legea 448/2006, art. 12 (2) reactualizata 2008.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 14:38, 23 Mai 2012
Articolul 12 din legea 448/2006 a fost abrogat prin OUG 124.2011 dar conform cu articolul 32 din OUG 124/2011 copii ar beneficia de acea indemnizatie. Deci persoana cu handicap poate depune cerere la primarie pentru acordarea acestor indemnizatii.
Persoana respectiva este indreptatita sa primeasca pt.copilul de 1 an si 2 luni 0,9x500=450lei/luna,iar pt. copiii cu varste intre 4-6 ani cate 0,3x500=150lei/luna,in cf. cu prevederea art.32(2)OUG124/2011.Trebuie sa se adreseze DGASPC din cadrul primariei sectorului de resedinta,sau in provincie Serviciului de asistenta sociala din cadrul Primariei localitatii de resedinta.
multumesc ptr raspuns. insa vreau sa stiu daca acesti bani se da pe langa alocatiile copiilor. pana acum sotia lui primeste 200 lei ptr copil de 1 an si 2 luni si cate 42 lei de fiecare copil intre 4-6 ani. Nu e cazul sa taie indemnizatiile copiilor ptr ca persoana cu handicap va primi 900 lei ptr toti patru copii?
Nu pot taia alocatiile copiilor. Acestea sunt drepturile copilului, garantate de Constitutiune

Multumesc =D>.
Oare poate sa faca si o cerere in care sa primeasca si banii din trecut ptr cat timp nu a luat. Mentionez ca el nu a stiut de aceasta lege,si am facut un calcul ca ar fi avut de castigat 60.000 lei de pe toti anii care au trecut si nu a stiut. #-o #-o #-o
Ca argument poate sa aduca adeverinte,ca dovada de la institutii ca: ITM, AJOFM, ANAF, sau alte institutii in care sa dovedeasca ca nu a avut alt venit in aceasta perioada.
Trebuie de mentinut ca el NU A STIUT DE ACEASTA LEGE SI ACESTE DREPTURI,eu am fost cel care l-a instiintat si s-a mirat ca de unde stiu,ptr ca nimeni nu ii spusese pana acum,nici nu vroia sa creada ca am dreptate! :slap:
A fost bucuros cand i-am dat vestea,s-a bucurat ca va putea sa le ofere copiilor un trai mai bun cu acest venit. Pana acum traiau doar din alocatiile copiilor,indemnizatia de handicap si din ce mai castiga sotia cand mai lucra,dar acum nu mai are loc de munca,asa ca ii mai ajuta vecinii,rudele,etc

Alte discuții în legătură

Ccc daca sunt persoana incadrata in grad de handicap? aselajusto aselajusto buna , cumnata mea are diabet de 17 ani si beneficiaza de pensie de handicap de gradul 2 , ar dori sa faca un copil si vrea sa stie daca ea va primi cele ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil in paralel cu indemnizatia crestere copil cu handicap augustinandreea augustinandreea buna ziua,va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Am nascut in 2011 un baietel si am intrat din somaj in indemnizatie.La doi ani am prelungit ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil cu handicap Despinu Despinu Buna ziua. Am fetita cea mica (1 an si o luna), incadrata cu handicap grav si cei de la DGASPC Galati nu vor sa imi acorde banii conform legii, adica pe ... (vezi toată discuția)