avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... raspunderea civila delictuala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

raspunderea civila delictuala

As dori un p.d.v legat de o speta..
Un agent are incheiat cu o firma de asigurare un contract de mandat pentru incheierea de acte de aderare la un fond de pensii privat.Directorul agentiei solicita mandatarilor sa incheie acte de aderare si pentru persoane care nu puteau,cf legii,sa adere la un fond de pensii privat deoarece nu erau angajate cu conract de munca.Aceasta solicitare a fost facuta excedand contractului de mandat care prevedea platile pentru fiecare adeziune validata de Comisia centrala.Agentia a validat si facut platile penttru toate adeziunile,aceasta validandu=le cu rezerve pentru ca apoi sa solicite returnarea sumelor platite pentru adeziunile nevalidate de Comisia centrala.
Se pune intrebarea daca agentii,pentru ca sunt mai multi,pot solicita instantei plata de catre agentie a adeziunilor nevalidate si pentru care conducerea a solicitat incheierea acestora desii de stia ca ei nu sunt angajati si nu contribuie la fondul de pensii(de ex beneficiarii de ajutor social)?Aceste sume ar reprezenta contravaloarea muncii respectivilor mandatari.Ar opera in cauza raspunderea civila delictuala?
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:39, 30 Noiembrie 2008
sansele sunt minime, avand in vedere si dispozitiile legale cu privire la conditiile pe care trebuie sa le indelineasca persoanele , pentru a fi eligibile. Una dintre acestea e ca pers. sa fie salariati.
Indiferent ce le-a spus directorul de agentie ( cum probeaza asta? exista dispozitie scrisa?) mandatarii ar fi trebuit sa respecte legea. Daca pe dreptul muncii se mai poate invoca asa zis-ul ordin de serviciu, raportul de subordonare, etc. aici partile sunt egale, au un contract de mandat in care, cu siguranta nu se precizeaza ca se poate eluda legea in selectia persoanelor pentru incheierea actelor de adeziune la un fond de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie privata iuvri iuvri Buna ziua! Cui trebuie sa ma adresez in cazul in care am subscris la un anumit fond de pensii private obligatorii dar m-am "trezit" repartizat la un alt fond ... (vezi toată discuția)
Doresc sa dau in judecata angajatorul adriangl86 adriangl86 In perioada 29.08.2007 - 1.11.2011,am lucrat ca agent de marketing la Allianz-Tiriac pensii private,iar in perioada 1.06.2011 - 15.10.2011 am incheiat 215 ... (vezi toată discuția)
Contract de munca vs contract de mandat cu pfa sau imm angajat001 angajat001 buna ziua, observ in piata de munca, in special in vanzari, faptul ca tot mai multi angajatori nu mai incheie contracte de munca in favoarea contractelor de ... (vezi toată discuția)