avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract de munca VS contract de mandat cu PFA sau IMM
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract de munca VS contract de mandat cu PFA sau IMM

buna ziua,
observ in piata de munca, in special in vanzari, faptul ca tot mai multi angajatori nu mai incheie contracte de munca in favoarea contractelor de mandat, imi puteti spune care sunt avantajele si dezavantajele din punctul de vedere al angajatorului dar si al angajatului?
multumesc,
Cel mai recent răspuns: angajat001 , utilizator 13:04, 12 Februarie 2014
Contractul de munca este una si contractul de mandat este alceva.
Ce este contractul individual de munca (CIM)? Codului muncii il defineste astfel:

Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumita salariu

Detalii: Codul muncii, cap. I Incheierea contractului individual de munca

Cred ca aceasta definitie este destul de clara si nu da nastere la interpretari.

Ei, sa vedem ce inseamna un contract de mandat:

contract de mandat, contract în baza căruia o persoană numită mandatar se obligă să îndeplinească un act ori să efectueze o activitate pe seama unei alte persoane de la care a primit însărcinarea, numită mandant. Mandatul poate fi special, pentru un anumit act sau o anumită categorie de acte, ori general, când se referă la toate actele folositoare mandantului. Dacă este conceput în termeni generali, mandatul este valabil numai pentru actele de administrare. Actele de înstrăinare, de ipotecare, precum şi orice alte acte care depăşesc administrarea obişnuită, implică un mandat special. Mandatul mai poate fi expres sau tacit. în unele cazuri, pentru a se putea face dovada conţinutului şi a limitelor împuternicirii, este necesară întocmirea unui înscris (procură), care va fi autentică dacă însuşi actul pe care mandatarul urmează să-1 îndeplinească implică forma autentică. Mandatarul este obligat să execute mandatul în limitele şi pe toată perioada însărcinării sale, fiind răspunzătoare nu numai pentru doi, ci chiar pentru culpa săvârşită în executarea mandatului. Contractul de mandat este gratuit ori cu plată; în primul caz, răspunderea mandatarului pentru culpă se aplică cu mai puţină rigurozitate. La rândul său, mandantul este ţinut de obligaţiile asumate de mandatar în limitele împuternicirii date şi chiar prin depăşirea acestora, dar în acest din urmă caz, numai dacă a ratificat, tacit sau expres, obligaţiile respective. Mandantul trebuie să restituie mandatarului cheltuielile făcute pentru îndeplinirea mandatului, să-i plătească onorariul, dacă este cazul, şi să-i achite despăgubiri pentru daunele suferite, dacă nu i se poate imputa nici o culpă în executarea însărcinării date.
Detalii: [ link extern ]

Pornind de la constatarea dvs.,
"observ in piata de munca, in special in vanzari, faptul ca tot mai multi angajatori nu mai incheie contracte de munca in favoarea contractelor de mandat..."


- nu pot sa cred ca in vanzari sau in orice alta activitate poti sa mandatezi pe cineva sa efectueze o activitate care in mod normal se face de catre un salariat; cred ca inspectia muncii de-abia ar astepta sa gaseasca o asemena situatie...

Exemple de contracte de mandat si activitati, obisnuite sau speciale:
- cineva mandateaza pe altcineva sa-i administreze sa zicem un apartament, o proprietate;
- in cadrul asociatiilor de proprietari, Adunarea Generala a proprietarilor aleg dintre membri un comitet executiv si o comisie de cenzori - si ii mandateaza sa le reprezinte interesele pe o perioada de ... ani; cum se spunea mai sus, aceasta activitate poate fi gratuita, dar de obicei aceasta este oneroasa (remunerata); exemple sunt cu sutele;

Prin angajarea cu Contracul individual de munca, salariatului ii este recunoscuta vechimea in munca, pe cand prin incheierea unui contract de mandat, activitatea persoanei numita mandatar, nu-i este recunoscuta ca vechime in munca, desi, daca activitatea este remunerata, mandantul ii calculeaza si retine la sursa toate obligatiile si contributiile la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale si speciale.
Pot sa mai specific faptul ca daca mandatarul este pensionar, nu i se mai calculeaza si retine contrubutia la somaj, nici persoanei si nici angajatorului (cate 0,5% din indemnizatia bruta).
Observati ca un salariat beneficiaza de salariu, iar un mandatar beneficiaza de indemnizatie - dar care tot din fondul de salarii sunt alimentate!




Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
Adam Grecu, utilizator
"nu pot sa cred ca in vanzari sau in orice alta activitate poti sa mandatezi pe cineva sa efectueze o activitate care in mod normal se face de catre un salariat; cred ca inspectia muncii de-abia ar astepta sa gaseasca o asemena situatie..."

este vorba despre contract de mandat incheiat cu persoane recrutate si convinse sa-si deschida PFA sau IMM, acestea fiind mandatate sa desfasoare activitati de brokeraj in diverse domenii,

inteleg de la Dvs. ca aceasta activitate este la limita legalitatii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inreg. contract de mandat Badger Badger Buna ziua, In calitate de Mandant trebuie sa depun vre-o declaratie la finante (020, 070) sau sa inregistrez contractul de mandat la finante, sau taoate ... (vezi toată discuția)
Procura sorinel1978 sorinel1978 daca am facut o procura la firma la care sint administrator pt cineva cine este raspunzator in caz k se intampla ilegalitati cu firma? (vezi toată discuția)
Incompatibil tod tod contractul de mandatar poate fi considerata activitatea salarizată? (vezi toată discuția)