avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... procura
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

procura

daca am facut o procura la firma la care sint administrator pt cineva cine este raspunzator in caz k se intampla ilegalitati cu firma?
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 23:10, 30 Martie 2010
Obligatiile mandatarului

Mandatarul are obligatia sa execute mandatul, aceasta obligatie constand in incheierea actelor juridice cu care a fost imputernicit de mandant. Actele juridice trebuie incheiate in limitele imputernicirii date de mandant. Totusi, depasirea imputernicirii este permisa atunci cand este in interesul mandantului. Mandatarul poate lua masurile pe care crede el ca sunt avantajoase pentru mandant, daca nu are timpul necesar pentru a obtine instructiunile lui. Mandatarul trebuie sa execute personal mandatul, inafara de cazul in care s-a prevazut posibilitatea substituirii mandatarului cu o alta persoana .
Mandatarul trebuie sa-si indeplineasca obligatiile cu buna-credinta. El trebuie sa respecte clauzele contractului si instructiunile ce i-au fost date. Daca nu se conformeaza va raspunde pentru prejudiciile cauzate mandantului. Tot mandatarul va raspunde si pentru toate stricaciunile bunurilor care ii sunt incredintate spre pastrare cu ocazia mandatului, inafara de cazurile cand dovedeste ca nu a fost in culpa ori aceste stricaciuni sunt datorate unor imprejurari de forta majora, viciilor sau naturii acelor bunuri .
Mandatarul are obligatia sa aduca la cunostinta tertului cu care incheie actul, imputernicirea in temeiul careia actioneaza.
Mandatarul are obligatia sa il instriinteze pe mandant despre executarea mandatului. Daca nu isi indeplineste aceasta obligatie si , prin incheierea actelor juridice in temeiul imputernicirii primite, a cauzat anumite prejudicii, mandantul are dreptul la despagubiri .
Mandatarul are obligatia sa plateasca dobanzi la sumele de bani cuvenite mandantului. Daca a incasat sumele de bani si nu le-a remis mandantului sau nu le-a consemnat, mandatarul va trebui sa plateasca dobanzi din ziua in care era dator a le trimite sau consemna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motiv de nulitate absoluta? marianal marianal O persoana X are procura de la persoana Y care ii permite lui X vinzarea unui teren al persoanei Y. Persoana X ( cea mandatata sa vinda) vinde ... (vezi toată discuția)
Model contract mirela07 mirela07 Buna seara! Ma poate ajuta cineva cu un model de contract de colaboare intre doua societati prin care sa se stabiliasca conditiile ce vor fi indeplinire de ... (vezi toată discuția)
Intermedieri marius_fd marius_fd recent am deschis o firma de intermedieri si as dori sa aflu si eu care este contractul cel mai bun pentru intermediarea unei afaceri cu beneficiarul (vezi toată discuția)