avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Inreg. Contract de Mandat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Inreg. Contract de Mandat

Buna ziua,

In calitate de Mandant trebuie sa depun vre-o declaratie la finante (020, 070) sau sa inregistrez contractul de mandat la finante, sau taoate acestea ii revin mandatarului

Cu rugamintea daca imi puteti clarifica ce trebuie sa faca mandantul si ce trebuie sa faca mandatarul privitor la un Contract de Mandat din momentul semnarii acestuia de ambele parti
(Mentiune Mandantul = PJ mandatarul = PF)

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
Badger, utilizator
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 11:13, 11 Iunie 2009
Mandatul ca regula este cu titlu gratuit si nu trebuie inregistrat nicaieri, daca este cu titlu oneros atunci venitukl obtinut ca urnare a executarii mandatului trebuie decklarat si impozitat la administratia financiara
Codul civil
Despre obligatiile mandantului
Art. 1546Mandantul este indatorat a indeplini obligatiile contractate de catre mandatar in limitele puterilor date.
Nu este indatorat pentru tot ceea ce mandatarul ar fi facut afara din limitele puterilor sale, afara numai cind a ratificat expres sau tacit. (C. civ. 991, 1167, 1190, 1537, 1545).
Art. 1547Mandantul trebuie sa dezdauneze pe mandatar de anticipatiile si spezele facute pentru indeplinirea mandatului si sa-i plateasca onorariul, daca i s-a promis. (C. civ. 991, 1730).
Art. 1548Cind nu se poate imputa mandatarului nici o culpa, mandantul nu poate sa se scuteasca de asemenea dezdaunare si plata, chiar cind afacerea n-a reusit, nici sa reduca suma cheltuielilor sau a anticipatiilor pe cuvint ca ar fi putut fi mai mica. (C. civ. 1547).
Art. 1549Mandantul trebuie asemenea sa dezdauneze pe mandatar de pierderile suferitecu ocazia indeplinirii insarcinarilor sale, daca nu i se poate imputa nici o culpa. (C. civ. 991).
Art. 1550Mandantul trebuie sa plateasca mandatorului dobinda sumelor anticipate socotita din ziua platilor probate. (C. civ. 1088, 1544).
Art. 1551Cind mai multe persoane, pentru o afacere comuna, au numit un mandatar, fiecare din ele este raspunzatoare solidar pentru toate efectele mandatului. (C. civ. 1039 si urm., 1543).

Obligatia de a indeplini mandatul
Este obligatia principala si scopul in care s-a incheiat conventia. Mandatarul urmareste ca anumite acte sa se incheie in numele sau, fara sa fie el personal nevoit sa se deplaseze ori sa discute cu tertii cu care doreste incheierea actelor. Astfel ca, imputerniceste pe mandatar prin inscrisul mentionat mai sus sa incheie acele acte. In functie de obiectul mandatului, actele pot fi cu caracter general sau numai de un anume tip, in acest ultim caz imputernicirea, adeseori denumita si procura, avand la randul sau un caracter special.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model contract mirela07 mirela07 Buna seara! Ma poate ajuta cineva cu un model de contract de colaboare intre doua societati prin care sa se stabiliasca conditiile ce vor fi indeplinire de ... (vezi toată discuția)
Contract de mandatar, cu mandatarul decedat ciprianj ciprianj Buna ziua! Am o intrebare. O persoana are un contract de mandatar pentru o alta. Mandantul, a decedat. Mandatarul continua sa folosesca contractul de ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare, imputernicire evadne24 evadne24 Promitentul-vânzător A incheie cu promitentul-cumpărător B un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, in baza unei imputerniciri date de catre C, ... (vezi toată discuția)