avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de mandatar, cu mandatarul decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de mandatar, cu mandatarul decedat

Buna ziua!
Am o intrebare. O persoana are un contract de mandatar pentru o alta. Mandantul, a decedat. Mandatarul continua sa folosesca contractul de mandatar. Ce sanctiuni risca acesta?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ciprianj , utilizator 11:45, 24 Iulie 2009
Contractul de mandat avand caracter intuitu personae inceteaza prin moartea uneia din parti.
Potrivit art. 1539 alin. 2 C. civ., mandatarul este obligat ca la moartea mandantului, sa continue si sa termine "afacerea" inceputa in numele mandantului, daca din intarziere ar putea surveni un pericol de prejudiciere a intereselor celui pe care-l reprezinta cu toate ca potrivit art. 1552 pct. 3, contractul de mandat si deci si obligatiile izvorate din el inceteaza prin moartea mandantelui.
Art. 1557 si art. 1558 C. civ. prevad pentru ipoteza decesului mandantului, ca raman valabile si obliga pe mostenitorii mandantelui, toate actele incheiate de mandatar cu tertii, atata timp cat ei n-au cunoscut decesul mandantelui, contractand deci, cu buna credinta. Se admite ca dispozitiile legale referitoare la contractul de mandat nefiind imperative, partile pot deroga de la prevederile textelor de mai sus si pot stabili in contractul incheiat, clauze conventionale privitoare la modul in care executarea mandatului va continua chiar dupa moartea uneia din parti.
Partile pot in mod conventional, sa stipuleze ca mandatul nu va inceta din cauza decesului. Mandantul poate stipula ca insarcinarea data mandatarului va continua fata de mostenitorii sai. Se considera astfel, ca este valabil un mandat conferit pentru executarea unui lucru dupa moartea mandantului.
Prin exceptie de la dispozitiile art. 1552 pct. 3 C. civ., art. 71 C. proc. civ., prevad ca mandatul judiciar nu inceteaza prin moartea si nici prin survenirea incapacitatii mandantului, continuand pana la retragerea lui de catre mostenitori ori de catre reprezentantul legal al incapabilului. In caz de moarte a mandantului, introducerea in cauza a
mostenitorilor acestuia este obligatorie.
Moştenitorii au dreptul de a revoca mandatul, aşa cum pot hotărâ şi continuarea mandatului.
Va multumesc!
Dar problema continua, mai exact habar nu am cine sunt mostenitorii defunctei, mandatarul respectiv nu vrea sa ne zica. Cum putem afla care sunt mostenitorii? Si din cate am inteles, ar fi destul de multi si nu se inteleg deloc intre ei. In plus l-am rugat pe mandatar sa ne dea un inscris cu semnaturile tuturor mostenitorilor, cum ca el ii reprezinta, dar refuza, deci banuiesc ca nu are un asemenea acord.
Va multumesc!
Pai mostenitorii sunt rudele defunctei, respectiv descendenti, frati si/sau surori, sot supravietuitor, Ascendenti( daca este cazul) .Daca stiti familia mandantului, incercati sa luati legatura cu cineva, trebuie sa aflati in final. Si in cazul in care mostenitorii nu stiau despre existanta mandatului , iar mandatarul continua sa incheie acte ca si cum nimic nu s-a intamplat, trebuie ca acestia sa afle si , fie sa isi dea acordul pentru a fi continuat mandatul, in interesul lor, fie sa il revoce. Dar ar fi bine si daca ati avea un exemplar al contractului si puteti vedea ce fel de clauze se afla in cuprinsul actului de mandat.
Va multumesc foarte mult!
Voi incerca sa aflu cine sunt mostenitorii si incerc sa obtin o copie dupa contractul de mandatar.
Inca odata va multumesc!
Revin cu prima intrebare, ce anume risca mandatarul daca continua sa profite de respectivul contract? In ipoteza in care ceilalti mostenitori revoca contractul, si el continua sa semneze acte in baza lui.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul urmator? glo glo am un contract de arenda incheiat u proprietarul terenului.proprietarul a incheiat cu alta persoana o procura pt a-i administra terenul.pina acum procuristul ... (vezi toată discuția)
Cum se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita? lavi_1512 lavi_1512 Se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita si daca da, cum? Multumesc. (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare, imputernicire evadne24 evadne24 Promitentul-vânzător A incheie cu promitentul-cumpărător B un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, in baza unei imputerniciri date de catre C, ... (vezi toată discuția)