avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul urmator?

am un contract de arenda incheiat u proprietarul terenului.proprietarul a incheiat cu alta persoana o procura pt a-i administra terenul.pina acum procuristul il reprezenta. proprietarul decedeaza.apare un mostenitor(fiul).eu cu cine colaborez in continuare cu procuristul sau cu fiul.fiul nu a prezentat certificat de mostenitor.am sa-i cer.in cazul in care aduce certificat de mostenitor,ce fac cu procuristul.procura e pe durata nedeterminata.Trebuie cumva anulata? de mostenitor.
sfatuiti ma va rog.
Cel mai recent răspuns: ramona.c.B , utilizator 14:03, 6 Octombrie 2009
dvs acum veti colabora cu mostenitorul proprietarulului.
procura "procuristului" a incetat la moartea proprietarului.

av.m.vasilescu =D>
veti colabora cu mostenitorul proprieatarului, insa din momentul in care acesta va dobandi certificatul de mostenitor. procura nu mai functioneaza din data la care proprietarului i s-a intocmit certifcat de deces.
De la data decesului, procura nu mai produce efecte juridice.
Prin urmare, de la data deschiderii succesiunii, trebuie sa colaborati cu mostenitorii proprietarului.
Totuisi, ar trebui sa se dezbata succesiunea sau macar sa accepte succesiunea ....
glo a scris:

am un contract de arenda incheiat u proprietarul terenului.proprietarul a incheiat cu alta persoana o procura pt a-i administra terenul.pina acum procuristul il reprezenta. proprietarul decedeaza.apare un mostenitor(fiul).eu cu cine colaborez in continuare cu procuristul sau cu fiul.fiul nu a prezentat certificat de mostenitor.am sa-i cer.in cazul in care aduce certificat de mostenitor,ce fac cu procuristul.procura e pe durata nedeterminata.Trebuie cumva anulata? de mostenitor.

Procura este valabila numai pe durata vietii mandantului. Dupa moartea mandantului, aceasta isi inceteaza de drept valabilitatea.
Dv. va trebui sa luati legatura cu mostenitorul proprietarului terenului pentru a incheia cu acesta contractul de arenda.
Nu conteaza ca nu detine inca un certificat de mostenitor. Prin simplul fapt al administrarii bunurilor succesorale lasate de defunct acesta accepta succesiunea in mod tacit.
Contractul de arenda este un contract de administrare si nu de dispozitie, astfel incat oricare dintre mostenitori, daca sunt mai multi, il poate incheia in mod valabil. ;)
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
Corina Capotã, Avocat
Stimati colegi avocati care ati raspuns mai sus:
Cred ca ati raspuns "pe fuga", de aceea greseala Dvs. este scuzabila (sa zicem), dar:
PROCURA NU inceteaza la moartea celui care o da !! :oops:
Mandatarul actioneaza in baza acesteia, in mod valabil, PANA LA REVOCAREA PROCURII de catre mostenitori !!
Art. 71 C.pr.civ., pentru numele lui Dumnezeu ! :rtfm:
Rog corectati cele spuse, omul a fost indus in eroare.
Nu doar ca mandatul nu inceteaza la moartea celui care l-a facut, dar, pana la revocarea lui de catre mostenitori, mandatarul poate si este obligat sa faca orice acte de administrare, intretinere si conservare care beneficiaza pastrarii si/sau sporirii averii defunctului (bineinteles, cu aplicare la continutul mandatului).
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat

Alte discuții în legătură

Contract de mandatar, cu mandatarul decedat ciprianj ciprianj Buna ziua! Am o intrebare. O persoana are un contract de mandatar pentru o alta. Mandantul, a decedat. Mandatarul continua sa folosesca contractul de ... (vezi toată discuția)
Drept de folosire imputernicire laviniaruth laviniaruth Am o imputernicire pentru a vinde un teren al unchiului meu care este in viata. Dupa decesul lui mai este valabila?Daca este mentionat ca sunt imputernicita sa ... (vezi toată discuția)
Art. 71 din vechiul cod de procedura civila catavencu catavencu In vechiul cod civil, potrivit art. 1552 pct. 3 mandatul se stinge „prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a ... (vezi toată discuția)