avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de folosire imputernicire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de folosire imputernicire

Am o imputernicire pentru a vinde un teren al unchiului meu care este in viata. Dupa decesul lui mai este valabila?Daca este mentionat ca sunt imputernicita sa vand cu ce pret consider, dupa decesul lui mostenitorii pot cere cota parte?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:29, 26 Noiembrie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca sunteti mandatata sa vindeti , dupa decesul proprietarului ,va trebui sa aduceti suma provenita din vanzare, in masa succesorala. Simplul mandat nu va dreptul sa retineti suma de bani provenita din vanzare.
~ Conținut șters la cerere ~
obligatia de reprezentare persista si dupa decesul mandantului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
domnilor avocati, ce spuneti? cum sa poata vinde un teren daca proprietarul a decedat? chiar imputernicita fiind??????? ce scrie in procura? "imputernicita va incasa pretul vanzarii pe care mi-l va remite"!!! dupa deces se dezbate succesiunea, nu faceti nici o vanzare! instanta va anula orice act pe care il faceti dupa decesul proprietarului si veti fi acuzata de fals si uz de fals. in contractul de vanzare cumparare este o fraza: "subsemnata mandatara declar pe proprie raspundere ca mandantul meu este in viata, iar mandatul meu nu este revocat." in plus, in momentul cand va veti prezenta la notar, procura va fi verificata la RNPR. cand se va deschide succesiunea dupa el, certificatul de deces la fel va fi trimis la RNOS. nu riscati!
Mandatul se stinge prin MOARTEA mandantului ori a mandatarului (art 1552 cod civil) = regula

Madatarul este indatorat a termina afacerea inceputa la moartea mandantului DACA din intarziere ar rezulta PERICOL. (art 1539 cod civil) = exceptia

Din pricina acestui pericol ce ar putea rezulta, codul de procedura civila prevede ca mandatul dat pentru reprezentare in judecata nu inceteaza prin moartea celui ce l-a dat. El dainuieste pana la retragerea lui de catre mostenitori.

Altfel spus, pentru @laviniaruth
Ce n-ati vandut cata vreme unchiul (mandantul) era in viata nu mai puteti vinde dupa moartea lui. Caci nu e nici un pericol in afacerea asta NEinceputa si neterminata.

:offtopic:
@athe,
V-am rugat de nenumarate ori sa nu mai postati raspunsuri neargumentate
.

Jumatatea de rand pe care ati scris-o mai sus ar fi capatat sens numai in masura in care ati fi pus si o virgula dupa care ati fi explicat si in ce conditii "persista". Altfel, jumatatea aceea de rand fara nici o explicatie nu este decat o INEPTIE ...singurul lucrul care persista in scrierile dvs. de pe forum. X-(

Orice scriere a dvs. care nu are mai mult de un rand si jumatate o voi sterge. Nu mai stau sa ma uit daca e corecta sau nu pentru ca nu mai vreau sa-mi imbacsesc creierii cu ceea ce scrieti dvs. M-am saturat. Si ca sa intelegeti de ce l-am sters o sa gasiti motivarea "raspuns tip athe".
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura in proces civil-valabilitate in cazul decesului titularului ContSters115731 ContSters115731 Am o procura de la bunicul meu in care ii reprezint intr-un proces civil.A murit si acum nu stiu daca trebuie introdusi in cauza mostenitorii lei legali, ... (vezi toată discuția)
Art. 71 din vechiul cod de procedura civila catavencu catavencu In vechiul cod civil, potrivit art. 1552 pct. 3 mandatul se stinge „prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a ... (vezi toată discuția)
Urgent pre contract vanzare cumparare teren paby paby Buna ziua, Problema pe care vreau sa v-o supun atentiei este data de vanzarea unui teren. Acest teren la momentul semnarii precontractului avea ca ... (vezi toată discuția)