In vechiul cod civil, potrivit art. 1552 pct. 3 mandatul se stinge „prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a mandatarului”. Insa potrivit vechiului cod de procedura civila (care se aplica potrivit legii intr-o cauza in care ne aflam) la art. 71 „Mandatul nu inceteaza prin moartea celui care l-a dat si nici daca acesta a devenit incapabil. Mandatul dainuieste pana la retragerea lui de catre mostenitori sau de catre reprezentantul legal al incapabilului.”
Va rog sa ma lamuriti care este norma legala care se aplica in timpul unui proces, aceea din codul civil sau aceea din codul de procedura civila, adica care dintre acestea prevaleaza si care este explicatia juridica si temeiul de drept. Oare de ce coexista doua dispozitii de lege care sunt contradictorii?
Cu deosebita stima,
Adrian
Codul civil reglementeaza raporturile dintre subiectii juridici.
Codul de procedura civila reglementeaza modul si procedurile de administrare a justitiei.
Dvs. interpretati eronat textele care in fapt se refera la situatii distincte:
CC - Capitolul IV
Despre diferitele moduri dupa care mandatul inceteaza
Art. 1552
Mandatul se stinge:
1. prin revocarea mandatarului;
2. prin renuntarea mandatarului la mandat;
3. prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a mandatarului.
articolul se refera la mandatul acordat in sensul precizat de Art. 1551Despre obligatiile mandantului:
Cind mai multe persoane, pentru o afacere comuna, au numit un mandatar, fiecare din ele este raspunzatoare solidar pentru toate efectele mandatului.
in schimb, Art. 71 -
Mandatul nu încetează prin moartea celui care l-a dat şi nici dacă acesta a devenit incapabil. Mandatul dăinuieşte până la retragerea lui de către moştenitori sau de către reprezentantul legal al incapabilului.
se refera la mandatul acordat celor care reprezinta pe cineva in instanta (ex. avocat)
in conditiile precizate in Capitolul IV - Reprezentarea părţilor în judecată
Art. 70
Când dreptul de reprezentare izvorăşte din lege sau dintr-o dispoziţie judecătorească, asistarea reprezentantului de către un avocat nu este obligatorie.
Despre procura
alexx_29
am dat o copie de buletin unei persoane, si am primit o procura pentru a reprezenta respectica persoana la casa de pensii bucuresri despre care eu nu am avut ... (vezi toată discuția)