avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de mandatar, cu mandatarul decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de mandatar, cu mandatarul decedat

Buna ziua!
Am o intrebare. O persoana are un contract de mandatar pentru o alta. Mandantul, a decedat. Mandatarul continua sa folosesca contractul de mandatar. Ce sanctiuni risca acesta?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ciprianj , utilizator 11:45, 24 Iulie 2009
Nu risca nimic atata timp ca nu a luat la cunostinta ca mandatul i-a fost revocat de mostenitorii defunctului. Atata timp cat el nu stie ca mandatul a incetat, este de buna credinta si indeplineste obligatiile din mandat conform dispozitiilor defunctului. Ceea ce inseamna ca toate actele incheiate de el pana la data cand ia cunostinta de revocarea mandatului, sunt valabile.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Multumesc de raspuns!
Dar atunci apare intrebarea, cat timp nu se cunosc exact toti mostenitorii legali (am inteles ca se tot judeca intre ei), doar o parte, e destul daca unul dintre acestia hotaraste revocarea contractului de mandatar?
Multumesc!
ralu21 a scris:

Nu risca nimic atata timp ca nu a luat la cunostinta ca mandatul i-a fost revocat


Propozitia asta este adevarata in cazul in care mandatul se stinge prin revocare.
Dar :pleasantry:tanti cu coasa nu revoca mandate. Pe unde trece ea, mandatele INCETEAZA prin MOARTE (regula).
Iar exceptia scrisa de legally mai sus este de stricta interpretare...si nelăbărţabilă (sic!) după interese.
Adica, la moartea mandantului, mandatarul este obligat sa termine afacerea inceputa "DACA prin intarziere ar putea urma un pericol", (daca intarzierea ar provoca pagube), si nicidecum sa tot inceapa la afaceri in numele unui MORT mizand pe faptul ca poate nu se prind fraierii de mostenitori (pe care in acest fel mai mult ii pagubim decat ii aparam de pagube).

De aici se trage si ratiunea pentru care mandatul judiciar nu inceteaza prin moarte. (dincolo de prevederea expresa din 71 C. proc. civ) Daca mie imi moare clientul azi nu pot sa zic: ce misto, maine am zi libera! Trebuie sa ma prezint in procesul deschis in numele lui pentru ca altminteri ar rezulta pagube... Si apoi sa incerc sa dau de mostenitori pentru a fi introdusi in cauza si ...sa vad daca si lor le plac ochii mei albastri (daca nu cumva imi revoca mandatul).

Eu as avea o alta intrebare ...intrebatoare, care, sugubat pusa, ar suna cam asa: Da' matale cine esti?
Adica @ ciprianj sper ca dvs. nu sunteti TERTUL pe care l-ar "aranja" sa incheie vreun contract cu mandatarul acesta care se face ca ...n-a murit mortul? Pentru ca numai actele incheiate cu tertii de buna-credinta sunt valabile. Or, daca dvs. cunoasteti despre acesta moarte, atunci nu ar trebui sa va ingrijiti atat de mult de ce... risca mandatarul, ci de ce riscati dvs.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
romascanu, moderator
Multumesc de raspuns!
Problema a plecat de la o retrocedare de imobil, acesta s-a retrocedat catre 5 persoane (eu sunt baiatul uneia dintre ele, daca tot m-ati intrebat). Una din aceste 5 pers, a decedat, iar persoana care are mandat ptr ea inca profita, in sensul ca nu ne spune cine sunt mostenitorii, a ocupat imobilul fara nicio intelegere cu ceilalti 4. De aici a aparut problema cu mandatarul care inca profita de respectivul contract. Acuma am fost sfatuit de cineva sa fac proces de evacuare si plangere penala, pentru ca asa vor iesi la iveala toate hartiile si sper ca asa voi afla si cine sunt mostenitorii celei de-a 5-a persoane.
Iar intrebarea in sine, ce risca acesta, este o curiozitate, pentru ca nu am gasit nimic legat o eventuala sanctiune in acest caz, si sincer, mie in cazul de fata cred ca ar trebui sa existe asa ceva, pentru ca este clar ca aceasta persoana vrea sa profite de respectivul contract. Bine, acuma dintr-un anumit punct de vedere, nu atat cei 4 sunt pagubiti, ci mostenitorii de drept ai defunctei, pe care vrem sa ii gasim sa facem iesirea din indiviziune.
Cam asta era.
Va multumesc inca odata pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul urmator? glo glo am un contract de arenda incheiat u proprietarul terenului.proprietarul a incheiat cu alta persoana o procura pt a-i administra terenul.pina acum procuristul ... (vezi toată discuția)
Cum se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita? lavi_1512 lavi_1512 Se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita si daca da, cum? Multumesc. (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare, imputernicire evadne24 evadne24 Promitentul-vânzător A incheie cu promitentul-cumpărător B un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, in baza unei imputerniciri date de catre C, ... (vezi toată discuția)