avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Spatiul comun din bloc
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Spatiul comun din bloc

Buna ziua,

Parintii mei locuiesc intr-un bloc cu 6 etaje care inainte de 2008 cand s-a decis amenajarea de containere de gunoi in apropierea blocului, gunoiul era aruncat pe ghena.
Ei au decis sa vorbeasca cu vecinii de pe palier sa intre in posesia acelui spatiu pentru a mari bucataria in schimbul unei sume de bani. Vecinii au acceptat au primit banii si au semnat la primirea acestora.
Inca nu au apucat sa mearga sa faca cadastru pentru acel spatiu dar in schimb a fost trecuta la asociatie. Anul acesta au avut o divergenta cu vecinul de jos si acesta pentru a se "razbuna" a mers la politie si probabil a declarat ca noi nu avem acte pe acel spatiu ca am primit o invitatie la sediul politiei pentru a avea discutii in vederea lamuririi problemei privind spatiul comun de la etajul 2 unde locuiesc .
Care sunt consecintele ce trebuie sa le suportam pentru neinregistrarea acestui spatiu? Si cum ar trebui sa procedam?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:51, 17 Martie 2012
Daca exista acordul scris al vecinilor,acesta nu este suficient si pentru transferul dreptului de proprietate pentru acel spatiu.Daca nu ati facut nici un fel de act, fie si de mana, puteti fi acuzati de tulburare de posesie.
Pentru a folosi un spatiu comun dintr-un condominiu este necesar sa aveti acordul proprietarilor.
Mergeti cu acel acord de care mentionati anterior si aratati-l la politie
Va multumesc de raspuns!
Oricum nu sunteti in regula cu acel spatiu si trebuie sa intrati in legalitate.
Daca aveti document ca ati achitat tuturor proprietarilor de pe scara (nu numai de pe etaj), o suma de bani in schimbul acelui spatiu, este un pas dar mai aveti cativa.
De cumparat nu l-ati cumparat atunci si nu o sa puteti sa-l cumparati nici acum.
Dar in baza acordului vecinilor, pe care-l aveti deja, obtineti acum acordul comitetului executiv si incheiati cu asociatia (presedintele) un contract de comodat. Acesta poate fi incheiat pentru maxim 49 de ani. Apoi, pentru a-l uni cu apartamentul dumneavoastra trebuie sa faceti o modificare construictiva, pe care inteleg ca ati facut-o in realitate, in fapt. Acum trebuie sa o faceti si in acte. Adica apelati la profesionisti in constructii si cadastru, pentru realizsarea unui proiect, obtineti autorizatii.... pentru aceasta modificare.
Deabia atunci sunteti in legalitate atat cu folosinta legala cat si cu modificarea constructiva.
Elena_Oana a scris:

Inca nu au apucat sa mearga sa faca cadastru pentru acel spatiu

Nu aveti temei legal pentru a putea intabula acel spatiu
Nu se emit autorizatii pentru modificarea de spatii care nu au statut de proprietate efectiva

Alte discuții în legătură

Aprobari inchidere parte comuna bloc carmensorin carmensorin Buna ziua, Locuiesc in Bucuresti la parter, intr-un bloc de opt etaje, pe partea unde locuiesc nu este lift si doresc sa inchid impreuna cu vecinul partea ... (vezi toată discuția)
Cum pot cumpara o uscatorie de 7 mp raduionel raduionel buna ziua, locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje la ultimul etaj, unde se afla singura uscatorie de pe scara. Uscatoria in suprafata de cca 7 mp, este lipita de ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie spatiu uira uira Intentionez sa cumpar un spatiu cu destinatia de uscatorie pe care apoi sa-l transform in spatiu de inchiriat, 2 spatii din cele invecinate direct fiind ... (vezi toată discuția)