Buna ziua. As vrea sa-mi construiesc o casa in bucuresti iar cei ce vor face asta sunt rude si prieteni. Ce forme legale trebuie sa le fac acestora pentru a nu avea probleme cu ITM-ul? Precizez ca suntem cu totii persoane fizice, eu nu am cum sa-i angajez.
Pentru ca nu exista contracte de munca - nu se pot incheia in conditiile date - inspectorii ITM n-au treaba cu dv si rudele / prietenii dv dar in caz de accident, de pagube pe care, eventual, cei care lucreaza le vor aduce tertilor - si chiar dv - poate fi atrasa raspunderea civila (a dv sau a celui care a facut greseli) La fel, in caz de accident, puteti raspunde civil.
Aveti grija, eventual, sa aiba echipament adecvat - de protectie, in primul rand.
Sa va asigurati, intr-un fel, puteti face cu acesti prieteni un contract, in care sa mentionati care sunt obligatiile lor (mai ales cu privire la protectia muncii) si ce mai credeti ca ar trebui sa mentionati - sa nu existe probleme sau discutii mai tarziu.
In contract nu trebuie mentionat (neaparat) un pret pentru munca prestata si nu trebuie inchieat contractul la notar sau avocat...
:luck:
Va multumesc pentru raspuns, dar eu totusi ii voi plati pe acestia(chiar daca nu ca pe un constructor autorizat).Daca vine cineva si ii intreaba de bani? Pot face niste contracte cu ei pe anumite sume pe care sa le inregistreze la administatia de care apartine fiecare (pentru ca veniturile lor sa fie impozitate)? Cum sa procedez?
Nu prea stiu ca sa va scriu... :">
In codul fiscal, la art 42 (si la art 78) sunt amintite veniturile care nu sunt impozitate - dar nu deduc ca sumele pe care le vor incasa cei care vor lucra n-ar fi impozabile... dar nici ca ar fi impozabile nu deduc (art 41 cod fiscal)
In logica lucrurilor aceste sume n-ar trebui impozitate, pentru ca nu sunt venituri constante - sa zic asa - din activitati comerciale sau de natura profesionala. Le-as numi, mai degraba, ”dar manual” pentru ca le oferiti persoanelor care sunt rude / prieteni si va ajuta la construirea casei.
Asa cred ca ar trebui vazute lucrurile... fie ca intocmiti contracte, fie ca nu.