avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Copilul poate fi coasigurat la sanatate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Copilul poate fi coasigurat la sanatate?

Buna ziua , as dori sa intreb de ce daca fiul meu a treminat 12 clase si nu este elv , student , ucenic nu beneficiaza sa fie coasigurat pt sanatate la fel ca sot/sotie sau pariniti ? Conform art. 213 din Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii . Nu cred ca e logic sa nu il pot incadra , e ruda de gradul 1. La deducere este se incadreaza , se incadreaza toti pana la gradul 2 ???
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 14:04, 15 Noiembrie 2012
Din pacate nu se poate sa fie coasigurat. Trebuie sa plateasca contributie la sanatate 5.5% din 700 lei, adica 39 lei lunar pentru a beneficia de servicii medicale de baza

Potivit art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, angajatul pate deduce o suma suplimentara pentru persoana aflata in intretinera sa, care poate fi sotia, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.

Potrivit pct. 96 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, pentru art.56 din Codul fiscal, copilul minor este considerat intotdeauna intretinut, cu exceptia celor incadrati in munca, indiferent daca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati. In acest caz eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au in vedere la incadrarea in venitul de 250 lei lunar.

Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la platitorul de venituri din salarii o declaratie pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

- datele de identificare a contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);

- datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurare si intretinere persoane anddyyy anddyyy Buna ziua, am 19 ani, sunt angajat de cateva luni prin intermediul unei firme de resurse umane, parintii mei nu lucreaza, nu sunt nici pensionari si as dori sa ... (vezi toată discuția)
Impozit pe salariu redus când ai în întretinere copil minor nicolle2014 nicolle2014 Bună seara! Am un prieten care mi-a spus ca dacă trimit la locul de munca o adeverință prin care spun ca am un copil în întreținere nu îmi va ... (vezi toată discuția)
Persoana in intretinere NNorbert NNorbert Buna ziua, Un angajat poate s-o aiba in intretinere pe mama sa? Daca da, in ce conditii? Multumesc. (vezi toată discuția)