avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care este procentul de diminuare a pensiei anticipate ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care este procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale?

datorita muncii in grupa 1 de munca timp de 8 ani mi se reduce varsta de pensionare cu 1an si jumatate ,as dori sa stiu care este penalizarea daca m-as pensiona anticipat la 60 ani. sunt barbat nascut in martie 1953. multumesc
Cel mai recent răspuns: olga2011 , utilizator 17:41, 18 Martie 2012
1. Pentru un barbat nascut in 1953 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 8 ani lucrati in gr.I de munca se reduce stagiul de cotizare cu 1 an si 6 luni si se adauga la stagiul efectiv de cotizare 4 ani.

3. - Puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 65 de ani daca aveti un stagiu de cotizare de minimum 15 ani.
- Puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 63 de ani si 6 luni daca aveti un stagiu decotizare de 35 de ani.
- Puteti beneficia de pensie anticipata (fara diminuare) la 60 de ani daca aveti un stagiu de cotizare de 43 de ani.
- Puteti beneficia de pensie anticipata partiala la 60 de ani daca aveti un stagiu de cotizare de 35 de ani (diminuarea pensiei va fi de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare).

4. - In cazul pensiei anticipate partiale la 60 de ani diminuarea pensiei va fi de 42 luni x 0,75% = 31,5%.
- La data indeplinirii varstei de 63 de ani si 6 luni pensia anticipata partiala se va transforma in pensie pentru limita de varsta si se va elimina diminuarea.
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc mult .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala catalinatravel2 catalinatravel2 1)Daca solicit pensie anticipata,imi va afecta aceasta pensie anticipata la calculul pensiei de varsta?adica va fi penalizata pentru ca am beneficiat de pensie ... (vezi toată discuția)
Cand pot solicita pensie? cioarec carmen cioarec carmen Care este data ieşirii la pensie antiipată şi anticipată partiaşllşşş petru bărban născut fe.1953 şi care procentul de penalizarre * (vezi toată discuția)
Cand se poate iesi la pensie ? ellenap ellenap Buna ziua.Pentru un barbat nascut pe 13.10.1954 cu o vechime in munca de 35 ani din care 9 ani grupa II-a.La ce varsta poate iesi la pensie? Va multumesc. (vezi toată discuția)