va adresez rugamintea de a ma ajuta cu informatii privind modalitatea prin care sora mea care are 2 copii, locuieste impreuna cu tatal copiilor care a recunoscut legal copii dar nu este casatorita legal cu aceasta, poate sa ma imputerniceasca pe mine astazi ca, in cazul in care aceasta decedeaza, sa am dreptul exclusiv de a administra bunurile proprietate ale ei (obtinute fara aportul tatalui copiilor prin contract de vanzare cumparare de la parintii nostri) in beneficiul copiilor ei. Dorim practic solutii legale prin care sa protejam minorii ca ei sa beneficieze de toate bunurile proprietate a surorii mele in cazul decesului acesteia si sa le protejam interesele in situatia in care tatal acestora ar avea intentia de vinde aceste bunuri (2 apartamente).
Multumesc anticipat!
Sora dvs poate intocmi in forma autentica un act unilateral, declaratie sau testament, roi un contract de mandat pentru desemnarea tutorelui. Aceste acte vir fi prezentate instantei de tutela care va numi prin hotarare tutorele. Actele facute de parinte in forma autentica se vor inregistra in Registrul National Notarial privnd Capacitatea Persoanelor.
multumesc mult pentru raspuns.
sa inteleg ca un testament prin care lasa mostenire toate bunurile copiilor sai si ma imputerniceste pe mine pentru administrarea bunurilor pana la majoratul minorilor este acoperitor? se poate ca in acest testament sa ma poata numi si tutore al copiilor cu valabilitate juridica? pentru aceste acte precum si pentru inregistrarea acestora in Registrul National Notarial privnd Capacitatea Persoanelor este suficent sa ne prezemtam la un notar sau este necesar sa luam legatura cu un avocat?
multumesc inca o data!
In testamentul autentic doamna va institui legatari universali copii dansei si oe dvs tutore, insa, dvs nu veti deveni automat tutore la moartea sorei, ci acea dispozitie testamentara va sta la baza hotararii instantei de tutela. Sora se poate prezenta la notar sa incheie un astfel de act.
(1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.
(2) Desemnarea făcută de părintele care în momentul morţii era decăzut din drepturile părinteşti sau pus sub interdicţie judecătorească este lipsită de efecte.
(3) Desemnarea făcută în condiţiile prezentului articol poate fi revocată oricând de către părinte, chiar şi printr-un înscris sub semnătură privată.
(4) Înscrisul prin care se revocă persoana desemnată pentru a fi numită tutore se va înscrie în registrul prevăzut la Art. 1046 sau la Art. 2033, după caz.
(5) notarul public sau instanţa de tutelă, după caz, are obligaţia să verifice la registrele prevăzute la alin. (4) dacă persoana desemnată pentru a fi tutore nu a fost revocată.
Pentru oricare dintre modalitatile de numire prevazute de lege, fiind necesara forma autentica, va veti prezenta la notar.
Da, se pare ca din interpretarea legii se desprinde ideeea ca numirea tutorelui se poate face si prin testamentul intocmit in favoarea copiilor.
Tutela
danielapv
Sunt tutorele fiicei mele, bolnava pshic.Ce trebuie sa fac ca in cazul decesului meu sa fie desemnata tutore persoana pe care noi o dorim.Daca aceasta este ... (vezi toată discuția)