avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperarea unor datorii la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperarea unor datorii la intretinere

Sunt administratorul unei asociatii de proprietari si ma aflu intr-o situatie care pare fara iesire. Un proprieter de apartament din asociatia a carei administrator sunt, a acumulat o datorie se 12.000 de lei (cheltuieli comune si penalitati).
Anul trecut, proprietarul in cauza a fost executat silit de o banca iar apartamentul a intrat incepand cu luna august 2011, in proprietatea unei alte persoane. In actul de adjudecare se prevede ca de la data intabularii, imobilul ramane liber de orice ipoteci sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanta, creditorii putandu-si realiza aceste drepturi numai din pretul obtinut, conform dispozitiilor art. 518 alin. 3 din C. Proc. Civ.
Problema este ca asociatia noastra de proprietari nu a fost instiintata de nimeni ca sa se inscrie la masa creditorilor. In aceste conditii, in luna noiembrie 2011, am formulat o actiune in instanta impotriva fostului proprietar (respectiv cel care a acumulat datoriile). La acea data noi inca nu stiam ca proprietarul care a acumulat datoriile, a vandut apartamentul, asa ca in cererea de chemare in judecata, am trecut faptul ca domiciliul proprietarului este la apartamentul pentru care s-au acumulat datoriile.
Instanta ne-a solicitat ca pana la termenul urmator sa facem dovada ca persoana pe care am chemat-o in judecata este proprietarul apartamentului. Ori, asa cum am mentionat anterior, inca din luna august 2011, el nu mai este proprietarul apartamentului. In aceste conditii, va rog sa-mi spuneti ce as putea sa spun instantei?
Acum cateva zile, am facut si recalcularea datoriilor si acestea au scazut cu 400 de lei. Daca fac o completare la cererea de chemare in judecata, pot sa spun ca acum nu mai solicitam 12.000 lei ci 11.600 lei? Exista vreun pericol ca actiunea sa ne fie respinsa deoarece am facut aceste rectificari?
De asemenea, ce credeti, care sunt sansele noastre de a recupera datoriile de la proprietarul care a vandut apartamentul in luna august 2011, prin intermediul actiunii in instanta la care am facut referire anterior? Va rog sa ne ajutati cu sfaturile dumneavoastra si va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:35, 18 Martie 2012
purenciu55 a scris:

La acea data noi inca nu stiam ca , a vproprietarul care a acumulat datoriileandut apartamentul, asa ca in cererea de chemare in judecata, am trecut faptul ca domiciliul proprietarului este la apartamentul pentru care s-au acumulat datoriile.

Precizati aspecte contradictorii
Initial precizati ca anul trecut ,proprietarul in cauza a fost executat silit de o banca,iar apartamentul a intrat incepand cu luna august 2011,in proprietatea altei persoane,iar ulterior reveniti si sustineti "proprietarul care a acumuat datoriile,a vandut apartamentul"
Art 20 din L nr 230/2007
Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari

(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea
asociatiei de proprietari ,care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari,cu precizarea numelui si prenumelui acestora ,si cu stampila asociatiei de proprietari
Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept
In raport de actiunea promovata impotriva ex-proprietarului,in conditiile concrete in care nu puteti sustine si nu puteti proba ca acesta la momentul actionarii in justitie nu mai detine calitatea de membru proprietar in cadrul asociatiei de proprietari,este evident ca instanta de judecata va dispune respingerea actiunii asociatiei de proprietari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare cheltuieli de intretinere - asociatie de proprietari nicolaescu43 nicolaescu43 Suntem o asociatie de proprietari. Am actionat in instanta unul dintre proprietari, deoarece nu si-a platit intretinerea.Am solicitat ca sa fie obligat de ... (vezi toată discuția)
Executare silita fara instiintare asociatie proprietari? stelutamonica stelutamonica Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea problema:socrul meu este administrator la o asociatie de proprietari si a primit o instiintare cum ca unul din ... (vezi toată discuția)
Esalonare datorii catre radet gabita1988 gabita1988 Buna ziua! Sunt proprietarul unui apartament dintr-un bloc de 4 etaje, 2 scari , 30 apartamente, din Bucuresti, al carei asociatii de proprietari a acumulat ... (vezi toată discuția)