Buna ziua,d-le avocat,
Am absolvit facultatea in anul 1985,si inainte am efectuat stagiul militar de 1an si 4 luni.Dupa absolvirea facultatii,m-am angajat in august 1985,si am lucrat neintrerupt pana in martie 2012 adica 26 ani si 7 luni,cand mi-a incetat ccm cu art.55 lit.b.
In perioada 6.11.1989-1.09.2000,adica 11 ani si 10 luni,am beneficiat de grupa 2 de munca cu un procent de 80%.Va rog sa-mi spuneti,in ce conditii si la ce data imi pot depune dosarul de pensie?Stagiul militar si facultatea se iau in calculul vechimii?
Va multumesc,
Tudor Popescu
1. - Din datele prezentate banuiesc ca sunteti nascut dupa 01.01.1950.
- In acest caz varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. - Cei 11 ani si 10 luni lucrati in gr.a II-a de munca, in procent de 80%, sunt egali cu 9 ani si 5 luni in procent de 100%.
3. Datorita celor 9 ani si 5 luni lucrati in gr. a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 1 an si 6 luni (care devine 63 de ani si 6 luni);
- se majoreaza stagiul de cotizare cu 2 ani si 4 luni (acesta devenind 28 de ani si 11 luni).
4. - Pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 35 de ani iar dvs. aveti doar 28 de ani si 11 luni);
- Pentru a beneficia de pensie anticipata (fara diminuare), la varsta de 60 deani, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 43 de ani;
- Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, la varsta de 60 de ani, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 35 de ani.
5. In conditiile de mai sus puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei 65 de ani.
6. Perioada de stagiu militar obligatoriu si perioada de facultate sunt perioade asimilate stagiului de cotizare la pensie si se iau in calcul numai la pensia pentru limita de varsta.
Grupa munca
ciubotarudan
Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)