Va rog sa ma ajutati in urmatorul caz .
As dori sa aflu cotele de succesiune ale mostenitorilor dupa bunica mea care a decedat si are 5 copii iar bunicul (sotul bunicii) este decedat . Mentionez ca in timpul vietii bunica mea a lasat un testament autentificat la notariat pe intreaga masa succesorala (care ii apartine conform titlului de proprietate )unuia dintre cei 5 copii mentionati mai sus. De asemenea vreau sa va mai rog sa-mi spuneti unde se poate face succesiunea ( notariat sau judecatorie ) in cazul in care 4 din cei 5 copii ai bunicii nu recunosc testamentul autentificat .
Cei patru copii neinclusi in testament pot solicita anularea testamentul la judecatorie avand in vedere ca sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la o cota din masa succesorala, chiar impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati sau dezmosteniri.
Va multumesc pentru raspuns , dar as vrea sa stiu cazul in care nu se solicita anularea testamentului in instanta care ar fi cotele de succesiune pentru fiecare copil (inclusiv cel care a primit prin testament ) si unde se poate face succesiunea (notariat sau judecatorie ) . Va multumesc anticipat .
Cei 4 copii pot solicita ori reductiunea libertatilor excesive pana la limita cotitatii disponibile sau anularea testamentului daca are vreun viciu.
In cazul in care solicita reductiunea libertatilor excesive, fiecare din cei 4 va primi 10% din mostenire (1/2 din cota) si cel care are testamentul va primi 60%. Asta daca se aplica noul cod civil.
Va multumesc pentru raspuns si as vrea sa va mai intreb ce cod civil se aplica in acest caz daca defuncta (bunica) a decedat in 2007 , iar titlul de proprietate (dupa care se face succesiunea ) a fost emis in octombrie 2011. Dupa bunica mea nu s-a mai deschis nici o succesiune pana acum , nemaiexistand alta masa succesorala . Se mai pastreaza cotele de mai sus in cazul vechiului cod civil ?
Va multumesc cu respect.
Testament
ionutyahoocoom
buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)