avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... solutionare succesiune in baza testamentului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

solutionare succesiune in baza testamentului

Va rog sa ma ajutati in urmatorul caz .
As dori sa aflu cotele de succesiune ale mostenitorilor dupa bunica mea care a decedat si are 5 copii iar bunicul (sotul bunicii) este decedat . Mentionez ca in timpul vietii bunica mea a lasat un testament autentificat la notariat pe intreaga masa succesorala (care ii apartine conform titlului de proprietate )unuia dintre cei 5 copii mentionati mai sus. De asemenea vreau sa va mai rog sa-mi spuneti unde se poate face succesiunea ( notariat sau judecatorie ) in cazul in care 4 din cei 5 copii ai bunicii nu recunosc testamentul autentificat .
Cel mai recent răspuns: vidastefan , utilizator 10:14, 20 Martie 2012
Cei patru copii neinclusi in testament pot solicita anularea testamentul la judecatorie avand in vedere ca sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la o cota din masa succesorala, chiar impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati sau dezmosteniri.
Va multumesc pentru raspuns , dar as vrea sa stiu cazul in care nu se solicita anularea testamentului in instanta care ar fi cotele de succesiune pentru fiecare copil (inclusiv cel care a primit prin testament ) si unde se poate face succesiunea (notariat sau judecatorie ) . Va multumesc anticipat .
Cei 4 copii pot solicita ori reductiunea libertatilor excesive pana la limita cotitatii disponibile sau anularea testamentului daca are vreun viciu.

In cazul in care solicita reductiunea libertatilor excesive, fiecare din cei 4 va primi 10% din mostenire (1/2 din cota) si cel care are testamentul va primi 60%. Asta daca se aplica noul cod civil.
Va multumesc pentru raspuns si as vrea sa va mai intreb ce cod civil se aplica in acest caz daca defuncta (bunica) a decedat in 2007 , iar titlul de proprietate (dupa care se face succesiunea ) a fost emis in octombrie 2011. Dupa bunica mea nu s-a mai deschis nici o succesiune pana acum , nemaiexistand alta masa succesorala . Se mai pastreaza cotele de mai sus in cazul vechiului cod civil ?
Va multumesc cu respect.
Se aplica vechiul cod civil in cazul dvs. si cotele sunt altele

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala victor ursutiu victor ursutiu buna ziu cat este rezerva succesorala la data actuala multumesc (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala, când intervine mary_c mary_c Bună seara Când intervine rezerva succesorala? Se aplica doar în cazul donației sau dezmoștenirii? (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)