avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reclamant decedat dupa pronuntarea hotararii, recurs ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Reclamant decedat dupa pronuntarea hotararii, recurs (obiect: refuz acordare drepturi protectie sociala)

Daca cineva ma poate ajuta cu un sfat.
Institutia la care lucrez are calitatea de parat, instanta a dat castig de cauza reclamantului care a decedat, după inchiderea dezbaterilor, mai exact după pronuntarea hotararii la cateva zile.
Eu bineinteles că o sa fac recurs. Dar trebuie sa motivez recursul? Adica, să solicit modificarea în totalitate a sentintei recurate, mai exact să solicit admiterea lipsei calitatii procesuale pasive a noastra, respingerea contestatiei reclamantului decedat şi in baza art. 243, alin 1 cpc sa solicit suspendarea cauzei (eu nu am interesul sa introduc mostenitorii in cauză, daca există), dar sa o fac pe exceptie sau pe fond?
In speranta ca am fost destul de explicit as dori daca se poate un "ajutor " in solutionarea cauzei.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:01, 24 Martie 2012
Mai exact...lucrati intr-o institutie deconcentrata a statului!? Ce functie detineti in cadrul acelei institutii? In alta ordine de idei, institutia unde sunteti angajat s-a judecat cu un cetatean persoana fizica care a castigat pe fond-in prima instanta! Mai scrieti ca reclamantul a decedat la cateva zile dupa pronuntarea sentintei. Oricum, reclamantul a castigat un drept nerecunoscut de catre institutia pe care a chemat-o in judecata si, faptul ca a decedat la cateva zile dupa pronuntarea, nu inteleg de ce institutia perdanta ar dori sa mai faca recurs atata vreme cat, prin decesul reclamantului, dreptul castigat in prima instanta nu mai produce niciun efect juridic impotriva institutiei unde sunteti incadrat. Dvs. ca angajat nu puteti declara recurs in numele institutiei!
Dumneavoastra interesele cui le reprezentati? ale institutie sau ale decedatului? Ce calitate aveti in cadrul institutiei?
Presupun ca sunteti consilierul juridic al institutiei. Ar fi fost bine sa ne spuneti despre ce institutie este vorba, fara sa precizati orasul unde are sediul aceasta. Inteleg ca tribunalul a pronuntat o hotarare prin care institutia a fost obligata sa acorde drepturi persoanei decedate. Hotararea instantei este definitiva si susceptibila de a fi pusa in executare, daca nu cumva e executorie de drept (nu stiu depre ce drepturi de protectie sociala este vorba).

Va asigur ca mostenitorii decedatului vor solicita punerea in executare a hotararii, anexand cererii lor si certificatul de mostenitor. Am vazut foarte multe situatii identice. Art. 243, alin. (1), pct. 1 Cod procedura civila nu este incident in cauza. Dvs. aveti interes si sa promovati recurs si sa solicitati introducerea in cauza a mostenitorilor. Dvs. sunteti partea care a pierdut, remember? :) Pai daca suneti partea care a pierdut, sunteti si singura parte care are interes ca judecata cauzei sa continue in cel de-al doilea grad de jurisdictie.

Recursul, sub sanctiunea nulitatii, se motiveaza in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii judecatoresti. Prin urmare, nu trimiteti o simpla cerere intitulata recurs, ci dezvoltati toate motivele de recurs. Nu se poate pune problema sa invocati exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a dvs. Ati avut si aveti calitate procesulala pasiva si aveti interesul sa promovati impotriva hotararii judecatoresti calea de atac a recursului. Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre recurs znicolae9 znicolae9 Am fost implicat intr-un proces civil in calitate de parat. Am invocat lipsa calitatii procesuale pasive, aducand dovezile necesare. Instanta a acceptat ... (vezi toată discuția)
Excepþii procesuale respinse. pot declara recurs? edyeduardo2004 edyeduardo2004 Buna ziua! Am pe rol un dosar de inmatriculare fara taxa (legea 9/2012) din 14.03.2013, cu toate actele necesare, avocat, timbre etc, pe 29.05 dupa 4 ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale pasive Artigas Artigas Va salut, Intr-un dosar care s-a judecat pe fond,instanta a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a uneia dintre parti care avea in dosar ... (vezi toată discuția)