avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Obtinerea adeverintei de asigurat in sistemul public ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Obtinerea adeverintei de asigurat in sistemul public de sanatate

Pentru obtinerea adeverintei de asigurat pentru fiica mea bolnava cu afectiune inclusa in programele nationale de sanatate am gasit pe net ca am nevoie de urmatoarele documente:
-copie CI
-adeverinta medicala eliberata de medicul curant sau de cel care coordoneaza programul de sanatate
-adeverinta de venit pe ultimii 5 ani, plus anul in curs, de la Adm Financiara a sectorului de domiciliu.

Daca fiica mea are 19 ani si pana anul trecut a fost eleva, pentru ce am nevoie de adeverinta pe ultimii 5 ani?
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2012
n_roxxanne, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 16:11, 21 Martie 2012
Probabil sa fie verificata daca a mai avut venituri supuse platii a 5,5% CASS si daca s-a achitat aceasta contributie.
Documentele cerute sunt pt.toti solicitantii,iar nu toti solicitantii,desigur se afla in situatia de a fi absolventi de liceu in anul trecut.
Pt. situatia dvs. particulara ,trebuie sa prezentati si copie dupa diploma de bac.sau daca nu a obtinut diploma ,adeverinta de absolvire a liceului.Din acest document si dupa varsta se va concluziona ca in perioada 2007-2011 se incadra in categoria persoanelor asigurate fara plata contributiei.Totusi din vara anului trecut,pana in prezent,daca nu a beneficiat de somaj,nu a lucrat si nu a beneficiat de asigurare fara plata contributie fiind incadrata intr-un program national de sanatate ,avea obligatia de a se asigura si va trebui sa dovedeasca ca nu a obtinut niciun venit .
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc.Din vara 2011 pana in prezent nu a lucrat, nu a beneficiat de somaj si a fost asigurata fara plata contributie(diabet). Deci ar trebui sa obtin de la Adm financiara adeverinta de venit numai pentru anul 2011 si 2012?
Sa inteleg ca deja este in baza de date a casei ca fiind asigurata fara plata pt. ca are diabet incepand mai precis de cand?Imediat dupa terminarea liceului?Adeverinta este valabila 1 an,asa incat daca a terminat liceul in vara anului 2011,inca este valabila adeverinta de asigurat eliberata atunci.Daca nu,trebuie sa demonstreze ca nu a realizat venit doar in perioada de la incetarea valabilitati adeverintei si pana in prezent.
Tocmai aici e problema ca nu am avut deloc adeverinta de asigurat, acum vrem sa o obtinem. Nu stiu cum figureaza in baza de date a casei, in programul online al casei(unde introduci CNP) apare ca ar fi asigurata....cum?nu stiu...nu sunt sigura pe program.Avem de la medicul curant scrisoarea medicala din care rezulta ca este inclusa in programul national de sanatate care impreuna cu adeverinta de la Adm Financiara ar trebui depuse la CAS sector 2 sa obtinem aceasta adeverinta de asigurat. Problema e ca nu stiu pe cati ani sa solicit adev de venit de la Adm Financiara, (regula fiind ca pe ultimii 5 ani) ea fiind eleva pana in vara 2011.
Intrebarea e daca este suficienta adeverinta de venit pe 2011, iar pt 2012 se elibereaza tinand cont ca inca nu s-a inchis anul sau se da o declaratie pe propria raspundere?unde anume?tot la Adm Financiara, exista vreun tipizat pt asa ceva? Am retinut ca trebuie sa depun la CAS si copie de pe diploma de bac impreuna cu scrisoarea de la medicul curant.
Multumesc frumos,

Alte discuții în legătură

Am sau nu statut de asigurat al sistemului de sanatate? emilia0458 emilia0458 buna ziua,as dori sa intreb cum pot sa-mi platesc contributia la casa judeteana de asigurari medicale,deoarece in momentul de fata nu mai sunt in cimpul ... (vezi toată discuția)
Plata sanatate kamy_nora kamy_nora Buna ziua, O persoana care nu mai are nici un fel de venit de un an si jumatate, a fost depistata cu diabet si trebuie internat in spital. Ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate elev ruxandralider ruxandralider Va rog sa-mi spuneti cum poate beneficia fiul meu in varsta de 19 ani de asigurare pentru medicul de familie,acesta fiind elev.Mentionez ca eu am asigurare ... (vezi toată discuția)