avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintegarea refuzata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintegarea refuzata

Buna ziua,
Iata o problema des intalnita:
-se emite decizia de concediere unui angajat cf. 65 CM
- angajatul o contesta si castiga in fond.
- la cateva zile dupa pronuntare angajatul face cerere de reintegrare

1. Avand in vedere ca hotararea nu a fost comunicata inca partilor, art 289 CM se aplica intocmai? Adica hotararea este executorie de drept de la pronuntare sau de la comunicare?
2. Daca angajatorul refuza reintegrarea pe motiv ca nu i-a fost comunicata inca hotararea, risca incalcarea art. 83 din L. 168/1999?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 25 Noiembrie 2008
Din Legea 168/1999:
Art. 83. - Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile calculate de la data cererii de executare adresate unităţii de partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni ori cu amendă.
Eu inteleg urmatoarele:
Salariatul (partea interesata) face o cerere catre angajator, la care anexeaza o copie dupa hotararea judecatoreasca definitiva, iar in termen de 15 zile angajatorul trebuie sa-i dea banii.
Cererea sa o inregistreze la secretariat si sa ia numarul de inregistrare sau sa o puna prin posta cu confirmare de primire.
Sunt de aceeasi parere cu dnul Tudor Valeriu.
Parerea mea este ca fie aceasta hotarare nu este definitiva, fie dvs. nu ati depus inca hotararea cu mentiunea definitiva la angajator! Ati spus ca de-abea s-a pronuntat instanta.Mai aveti putina rabdare...
Nu cred ca angajatorul refuza fara un temei legal sa va reintegreze!
Hotararile de fond in litigiile de munca nu pot fi decat definitive si executorii. Problema este daca devin altfel de la pronuntare sau de la comunicare.
edit: Si eu vad aceeasi solutie ca d-l Valeriu, hotararea trebuie sa existe in forma materiala.

Si inca ceva: cum se realizeaza practic reintegrarea avand in vedere ca postul a fost defiintat, el ne mai existand in organigrama angajatorului, de fapt. ulterior concedierii toate posturile similare fiind desfiintate.
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2008
Instantlife, utilizator
Daca tot se emit pareri cu privire la caracterul unei hotarari judecatoresti pronuntate intr-un litigiu de munca, va pot spune ca acestea sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs sau impotriva lor se pot exercita caile extraordinare de atac.
Prin urmare, angajatorul are mai multe posibilitati de a ataca hotararea instantei de fond.

@Instantlife
1. Art.289 C.mun nu este aplicabil in aceasta situatie, intrucat angajatorul are posibilitatea de a ataca acea hotarare si nici nu risca incalcarea art.83 din Legea nr.168/1996 . El are posibilitatea ca in termen de 15 zile de la comunicare sa-si exercite dreptul de a ataca hotararea cu recurs.
2. Hotararea devine definitiva si executorie din ziua pronuntarii. Hotarare devine irevocabila numai dupa pronuntarea instantei de recurs sau daca nu s-a declarat recurs impotriva acestei hotarari.

Alte discuții în legătură

Castig de cauza desfacere disciplinara contract de munca Krissia . Krissia . Dupa ce mi s-a desfacut ilegal contractul de munca am actionat unitatea in judecata. Azi am vazut pe siteul TMB prima solutie data in cauza, solutie ce este ... (vezi toată discuția)
Executare sentinta irevocabila conelia anghel conelia anghel [i]In legatura cu subiectul prezentat de mine in[b] 22 iunie 2012[/b] (reintegrare pe functie)[/i] [b]doresc parerea unui avocat[/b] sau oricarui alt ... (vezi toată discuția)
Proces intentat angajatorului aroxana22 aroxana22 Buna ziua. Un urma concedierii abuzive de catre angajator am decis sa il dau in judecata, proces in urma caruia am castigat la prima instanta. In aprilie s-a ... (vezi toată discuția)