Buna ziua,
Iata o problema des intalnita:
-se emite decizia de concediere unui angajat cf. 65 CM
- angajatul o contesta si castiga in fond.
- la cateva zile dupa pronuntare angajatul face cerere de reintegrare
1. Avand in vedere ca hotararea nu a fost comunicata inca partilor, art 289 CM se aplica intocmai? Adica hotararea este executorie de drept de la pronuntare sau de la comunicare?
2. Daca angajatorul refuza reintegrarea pe motiv ca nu i-a fost comunicata inca hotararea, risca incalcarea art. 83 din L. 168/1999?
Din Legea 168/1999:
Art. 83. - Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile calculate de la data cererii de executare adresate unităţii de partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni ori cu amendă.
Eu inteleg urmatoarele:
Salariatul (partea interesata) face o cerere catre angajator, la care anexeaza o copie dupa hotararea judecatoreasca definitiva, iar in termen de 15 zile angajatorul trebuie sa-i dea banii.
Cererea sa o inregistreze la secretariat si sa ia numarul de inregistrare sau sa o puna prin posta cu confirmare de primire.
Parerea mea este ca fie aceasta hotarare nu este definitiva, fie dvs. nu ati depus inca hotararea cu mentiunea definitiva la angajator! Ati spus ca de-abea s-a pronuntat instanta.Mai aveti putina rabdare...
Nu cred ca angajatorul refuza fara un temei legal sa va reintegreze!
Hotararile de fond in litigiile de munca nu pot fi decat definitive si executorii. Problema este daca devin altfel de la pronuntare sau de la comunicare.
edit: Si eu vad aceeasi solutie ca d-l Valeriu, hotararea trebuie sa existe in forma materiala.
Si inca ceva: cum se realizeaza practic reintegrarea avand in vedere ca postul a fost defiintat, el ne mai existand in organigrama angajatorului, de fapt. ulterior concedierii toate posturile similare fiind desfiintate.
Daca tot se emit pareri cu privire la caracterul unei hotarari judecatoresti pronuntate intr-un litigiu de munca, va pot spune ca acestea sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs sau impotriva lor se pot exercita caile extraordinare de atac.
Prin urmare, angajatorul are mai multe posibilitati de a ataca hotararea instantei de fond.
@Instantlife
1. Art.289 C.mun nu este aplicabil in aceasta situatie, intrucat angajatorul are posibilitatea de a ataca acea hotarare si nici nu risca incalcarea art.83 din Legea nr.168/1996 . El are posibilitatea ca in termen de 15 zile de la comunicare sa-si exercite dreptul de a ataca hotararea cu recurs.
2. Hotararea devine definitiva si executorie din ziua pronuntarii. Hotarare devine irevocabila numai dupa pronuntarea instantei de recurs sau daca nu s-a declarat recurs impotriva acestei hotarari.