am urmatoarea situatie:
Societatea mea X impreuna cu alta societate Y dorim sa ne asociem in vederea intermedierii vanzarii-cumpararii unui produs, eu X am clienti vanzatori, Y are clienti cumparatori. Toate ofertele vanzatorilor la vom analiza impreuna, tot impreuna vom stabili ofertele catre cumparatori si vom negocia cu partile.
La finalizarea oricarei tranzactii de vanzare-cumparare, cumparatorul va plati un comision, contractul de comision va fi semnat de Y , acesta va factura prestare servicii cu TVA .
Am stabilit cu Y ca vom imparti comisionul in mod egal, iar cheltuielile le va suporta fiecare in parte, sint cheltuieli de deplasare, telefoane. Y pune la dispozitie biroul sau pentru negocieri fara a avea pretentii.
intrebarea este urmatoarea: in situatia de mai sus este posibila o asociere in participatie avand in vedere ca nu exista aport material din partea niciunui asociat, ca nu vor exista cheltuieli comune? nici nu dorim sa avem o contabilitate proprie a asocierii, ci doar la succes sa impartim comisionul, fiecare isi plateste impozitele separat
Este posibila o asociere in participatiune. Va trebui sa conduceti contabilitate asociere la nivel balanta(, iar impozitul pe profit il plateste fiecare, caci se vor distribui veniturile intre asociati ;i puteti afecta si cheltuieli).
La TVA , problema se pune un pic altfel, daca sunteti amandoi platitori, responsabilul asocierii va inregistra operatiunile din asociere in decontul sau, pentru celelalte operatiuni proprii sunteti persoane impozabile distincte.Daca sunt combinatii de paltitor TVA cu neplatitor, e mai complicat, dar gasiti solutiile in normele la Titul VI din Cod iscal.