avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract de comodat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract de comodat

Buna ziua,

In cazul unui contract de comodat auto incheiat intre 2 societati comerciale, s.c. comodanta se mai poate folosi de autoturismul obiect al contractului de comodat pe durata contractului?
Daca nu, se poate introduce o clauza/articol prin care s.c. comodanta are acest drept, cu acordul comun al partilor si cu conditia ca autoturismul sa nu fie utilizat in acel timp de comodatar?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mia_bv , utilizator 09:12, 21 Martie 2012
Contractul de comodat este un contract real fiind necesara exprimarea acordului de vointa si traditiunea (predarea) bunului care formeaza obiectul contractului si unilateral deoarece genereaza obligatii pentru comodatar, pe perioda stabilita pentru folosinta temporara, gratuita.

In sarcina comodatarului cade sarcina de a conserva bunul ca un bun proprietar si de a il repara in cazul in care acesta a fost avariat.

Daca comodantul ar folosi bunul pe perioda acordarii folosintei gratuite catre comodatar, si ar deteriora bunul (accident, reparatii autoturism din cauza comodantului) atunci ar putea sa apara conflicte privind folosinta.

Parerea mea este sa va nu complicati.

Va multumesc pentru raspuns, insa nu stiu care ar fi solutia...pentru ce tip de contract ar trebui sa se opteze, pentru a fi legal si a evita eventualele probleme ce ar aparea in cazul unui control fiscal.

Problema este ca sunt 2 societati diferite, fiecare cu autoturismele ei, dar au acelasi administrator si sunt situatii de natura profesionala, in care autoturismele unei societati sunt folosite de cealalta. De ex. cheltuielile cu combustibilul sunt suportate de societatea care foloseste autoturismul, nu neaparat de societatea proprietara.

Multumesc.
Solutia o veti deja, este chiar contractul de comodat. La prima postare nu aveam cunostinta de faptul ca societatile au aceelasi administrator si atunci faptul ca se strica sau deterioreaza autoturismul va fi rezolvata intern. In cazul unui control, la indiferent care dintre societati, se arata contractul de comodat, cu acesta demonstrand "legalitatea". Nu controleza nimeni daca autoturismul este in curtea societatii comodatare si cine este la volan. Singura grija pe care trebuie sa o aveti, este ca toate cheltuielile ocazionate cu folosinta autoturismului, sa fie trecute in contabilitatea societatii care foloseste autoturismul si nu in societatea proprietarului...."bate la ochi" ca aveti bonuri de combustibil pentru un bun pe care l-ati dat in folosinta altei societati.
Multumesc, dar autoturismul este folosit de ambele societati.
Astfel ca intr-o zi se poate ca bonul de combustibil sa fie trecut in contabilitatea societatii X, iar in alta zi cand este folosit de cealalta societatela care alimenteaza cu combustibil in contabilitatea societatii Y...?

Cum ar trebui sa procedam in aceasta situatie? Putem insera o clauza in contractul de comodat, ce indreptateste si comodantul sa foloseasca autoturismul, obiect al contractului, cu acordul comodatarului?

Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare autoturism pe firma andreeamihai andreeamihai Vreau si eu sa trec o masina pe firma. Trebuie sa fac un contract de comodat, nu? Am inteles ca nu e necesar ca acest contract sa fie facut in fata notarului. ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat carcasa carcasa buna ziua, pot sa fac un contract de comodat pentru locuinta unui cetatean strain? pana acum am avut un contract de inchiriere inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Decontare cheltuiala combustibil mari.a mari.a Spuneti-mi va rog sub ce forma as putea sa decontez cheltuiala cu combustibilul unui angajat care vine cu masina personala la serviciu? Precizez ca ... (vezi toată discuția)