avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum caldura calorifer
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum caldura calorifer

Ma adresez persoanelor care au cunostinte tehnice in domeniul instalatiilor de incalzire.

As vrea sa stiu cat este consumul de caldura al unui calorifer in functie de puterea calorica a acestuia, in conditii normale de functionare Radet Bucuresti.

Un calorifer in functie de cum este construit are o putere calorica fixa, in conditiile standard de functionare. Avand in vedere regimul de furnizare al energiei termice in Bucuresti, pentru un calorifer deschis la maxim i se poate calcula foarte simplu consumul maxim de caldura pe care il poate consuma/ceda spatiului in care se afla. Orice ar indica repartitorul acest consum nu poate sa treaca de o anumita valoare.
Ma gandesc ca poate se afla printre noi si persoane care au cunostintele necesare pentru a rezolva aceasta simpla problema.
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 20:54, 20 Martie 2012
Problema ridicata de dvs nu este simpla si este conditionata de o serie de factori,care tin de o serie de factori ,printre care si de materialul din care sunt executati elementii caloriferului
Trebuie sa constientizati ca exista o diferenta semnificativa intre caracteristicile tehnice generale pe care le pune la dispozitie producatorul caloriferului realizate pe bancul de probe in conditii de tehnica si agent speciale si comportamentul concret al caloriferului in instalatia de agent termic din cadrul condominiului
Este o diferenta semnificativa intre consumul de caldura al caloriferului -in situatia unui calorifer nou fara depuneri de calamina,etc si un calorifer care a fost utilizat o perioada de timp
Consumul individual pe aparat in parte nu se poate preciza decat prin expertiza tehnica pe stand si unitate specializata
Hai sa nu ne bandajam daca nu ne doare capul.

Problema nu e deloc complicata. Si nu are nici o legatura cu materialul din care e confectionat caloriferul si nici gradul de uzura.


Hai sa luam un exemplu la intamplare.
Radiator aluminiu element de cca 60 cm inaltime luat de pe un site la intamplare. Are specificat puterea.
Putere Δt=50°C 114 W
Putere Δt=60°C 133 W

deci practic un calorifer format din 9 element din acestia ar furniza puterea calorica 1000 de Watti in conditiile in care temperatura apei din el ar fi cu 50 de grade mai mare decat temperatura mediului inconjurator. Sa presupunem ca asa ar fi.
Cam cat un calorifer din acela vechi de fonta (alea din auzite, ar avea 100watti pe element).


Deci la o functionare maxima, 24 din 24 intr-o luna va furniza aproximativ 24*30*1000= 720kw-ora putere calorica - caldura consumata din sistemul de incalzire.

720 kw-ora adica aproximativ 0.62 Gcalorii intr-o luna. Asta e consumul maxim in conditiile in care agentul termic din calorifer ar avea temperatura de 75 de grade.(ca sa fie 50 de grade diferenta pentru o temperatura de 25 de grade in locuinta)

Evident ca in realitate datele nu sunt aceleasi. Estimez, "ochimetric" ca in regim de functionare 3/4 ar avea consumul undeva pe la 0.3-0.5 Gcalorii(intr-o iarna mai grea).

Si acum intrebarea. De ce dupa calculele firmelor de repartizare avem consumuri de peste 1Gicacalorie pe calorifer?









Intrebarea dumneavoastra este foarte grea in Romania. Eu am solicitat la tribunal o expertiza cu scopul "de a determina consumul maxim posibil cu caloriferele din apartamentul meu" si Corpul expertilor a dat doua nume de experti retrasi din activitate.

Cel mai interesant post pe tema consumurilor calculate cu repartitoarele l-am vazut recent pe acest forum: un apartament fara repartitoare intr-un bloc cu repartitoare: consum in noiembrie 2011: 2,9 Gcal, consum in ianuarie 2012: 1,29 Gcal.
No comment.

Culmea; in Ordinul 233 al ANRSC se prevede ca, in absenta repartitoarelor consumul de energie termica se imparte pe suprafata utila daca nu s-au modificat caloriferele originale ale blocului.
In caz contrar se face o expertiza (similara cu cea pe care o doriti dumneavoastra) si se stabileste o noua suprafata utila pentru apartamentul respectiv.

Rezulta, logic, ca singura cale de a mari consumul este marirea caloriferelor si, deci, nu poti consuma mai mult decat inainte de montarea repartitoarelor.
Dar firmele care fac calculele si ARNSC-ul se pare ca nu au nimic de a face cu logica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se citesc repartitoarele radio? BEN46 BEN46 Am avut surpriza sa constat ca incalzirea pe luna octombrie este 2,5 ori mai mare decat urmatorul apartament si nu inteleg de ce fiindca am ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)